– Jag började samla på mig material när jag som tjugoåring började släktforska, förklarar Per-Erik Pettersson när vi träffas på hans gård i Sixarby, strax utanför Tobo.

Utifrån den forskning som Per-Erik Pettersson gjort så kan han slå fast att gården i Sixarby varit i familjen Petterssons ägo, åtminstone sedan mitten på 1550-talet.

Sixarby är en liten by med en knapp handfull gårdar som ligger i ett vägskäl där vägskyltarna säger att det är åtta kilometer till Örbyhus, drygt två mil till Skärplinge och fem kilometer till Tobo.

Artikelbild

| I boken kopplar han tidsmässigt i hop världshändelser med saker som hänt i Sixarby. "Tanken är att det ska ge perspektiv och öka läseintresset" förklarar han.

Vad är det som fått dig att skriva boken?

– Dels är det ett eget intresse för historia, men sen vill jag också dokumentera för nära och kära och alla andra vad som hänt i Sixarby. Det har tagit lite tid, så man kan väl säga att jag är en "Late bloomer".

På 1600-talet fanns det tre bondgårdar i byn. Samtliga gårdar var beroende av de stora bruken i Tobo, Örbyhus och Lövstabruk för att kunna sälja sitt kött och spannmål.

– Bruken var stora ekonomiska aktörer som styrde både intäkter och kostnader för bönderna här i Sixarby. Under 1600- och 1700-talen klarade inte två av gårdarna här av att betala sina skulder till bruksägarna. Då togs gårdarna över av bruken efter förhandlingar i tingsrätten, berättar Per-Erik Pettersson.

Artikelbild

| På gården i Sixarby har Per-Erik Pettersson även ett litet hembygdsmuseum.

Hans familjegård klarade sig med nöd och näppe.

– Vid den sista förhandlingen i tingsrätten var det en person släkten som hade tillräckligt med pengar för att kunna betala alla skulder så att vi kunde behålla gården.

Artikelbild

| Gården i Sixarby har varit i Per-Erik Petterssons släkts ägo sedan 1550-talet.

Per-Erik Pettersson driver inget jordbruk i dag.

– Jag jobbar med fastighetsförvaltning och skogsbruk, berättar han.

I den bok som han skrivit kopplar han tidsmässigt i hop världshändelser med saker som hänt i Sixarby.

– Tanken är att det ska ge perspektiv och öka läseintresset, förklarar han.

I boken har han kartlagt ursprunget på namnet Sixarby.

– Det finns flera byar här i trakten som slutar på ändelsen 'arby', vilket är ett gotländskt utryck för 'arveby'. Troligen är det så att en bonde som bodde i Skala, som ligger en bit bort, hade en fäbod som hans son Sixten fick ärva. Därav namnet Sixarby, förklarar Per-Erik Pettersson.

I boken lanserar han också en teori om att platsen där Sixarby ligger i dag var befolkad redan för 4 500 år sedan.

– Gör man beräkningar utifrån SGU:s uppgifter om vattennivåer så är det mycket möjligt att det fanns bosättningar här då och att man kunde ta sig hit vattenvägen. Det kan också förklara varför det byggts båtar i stor skala här i området, säger Per-Erik Pettersson.