När UNT senast talade med Emily Foxler hade hon precis gjort sin första långfilm i Hollywood. Det var 2006 och indiefilmen Killer Pad, en skräckkomedi där hon spelade djävulen, var ett stort steg mot förvekligandet av den dröm om en karriär som skådespelare som fick henne att lämna hemstaden Uppsala direkt efter studenten ett och ett halvt år tidigare. Hur det än gick, resonerade hon, så hade hon i varje fall gett drömmen en chans och fått göra en film. Fyra år senare är hon fortfarande kvar.
- Det har verkligen hänt riktigt mycket de senaste åren. Sedan dess har jag varit med i sex filmer och gjort väldigt mycket tv-arbete. Jag är väldigt glad över allt som hänt och fortsätter att hända. Det är så roligt att man kan drömma om något stort och sedan faktiskt göra det, säger Emily Foxler på telefon från Auckland, Nya Zeeland, där hon för tillfället befinner sig för att spela in fantasyserien Legend of the Seeker, som i Sverige visas på tv 6 på fredagskvällarna, där hon gör en återkommande gästroll.
- Det är magi och trollkarlar och häxor. Jag spelar en av elakingarna. En häxa, Nicco, som kommer tillbaka i många avsnitt. Det är en spännande roll. Och det är roligt att få komma hit till Nya Zeeland. Vilka fantastiska miljöer! Det är nästan som en blandning mellan Norge och Hawaii.

Legends of the seeker visas sedan någon månad i Sverige som en del i tv 6 science fiction- och fantasyfredagsblock. För Emily Foxler är det alltid roligt när hennes arbete hittar till hemlandet. Inte minst för att det ger vänner och bekanta en chans till en mer konkret bild av ett yrkesliv som kan innebära att gästspela mot en legend som Dennis Hopper eller träna ridning för en scen i Nya Zeeländsk vildmark.
- Det är alltid roligt när något visas i Sverige. För mig är det ju min vardag, men för dem där hemma är det den stora Hollywooddrömmen, nästan en fantasi, och det blir verkligare när de får se mig.
Gästspelet mot Dennis Hopper var i ett avsnitt av hans tv-serie Crash. De senaste åren har Emily Foxler gjort mindre roller i en rad serier, bland annat i flera upplagor av CSI, Bones, Spårlöst försvunnen och Navy NCIS. i deckargenren har hon dykt upp i rutan som offer, gärningsman och anhörig. Dessutom har hon spelat mot Matthew McConaughey i filmen Ghosts of Girlfriends Pasts, som kom i fjol, och mot Therese Russel i 16 to Life, som just nu turnerar runt och visas på olika filmfestivaler. Att göra inhopp i olika serier är en bra skola.
- Jag har fått vara omkring de här stora stjärnorna, och sitter man bredvid någon som är mer erfaren än en själv är det ju ett bra tillfälle att lära sig något. Jag har studerat mycket sedan jag kom hit, men det är ändå när man jobbar som man lär sig som mest.

Att hålla sig flytande i Hollywood, och leva på skådespeleriet, kräver mycket energi. Och också när man har fått in en fot och varit med i ett antal produktioner gäller det att fotsätta satsa och inte ta någonting för givet.
- Man går på väldigt mycket provfilmningar. Man lägger ner väldigt mycket tid. Man läser manus, jobbar på scenen, hyr kanske in en coach och så går man in i två minuter och sedan hör man aldrig av dem igen. Att få så många nej är väldigt tufft. Det är som att gå på jobbintervju flera gånger i veckan. Men det är värt det för de få gånger man får ett ja.
I framtidsplanerna ingår förstås drömmar om stora roller i filmer som verkligen berör sin publik. För Emily Foxler är varje nytt steg en bit på vägen. Och efter några år i branschen vet hon vart hon är på väg.
- Man måste vara mentalt stark. Jag tycker fortfarande att det är tufft, fastän jag har varit här några år. Det gäller att följa sin passion och verkligen våga lite på den. Att tro att det kan gå, att det verkligen är möjligt. Det tror jag är det hemliga receptet. Det och det klassiska att se motgångar som något nyttigt som alla går igenom. Jag tror också att det är a och o att ha ett liv utanför branschen, och det har jag i dag.