En av de sex författarna på Bokens Dag i Uppsala kommer till Universitetsaulan direkt från Arlanda: Deckarförfattaren Mons Kallentoft. Han bor sedan fem år tillbaka på Mallorca och flyttade dit med familjen när han ”började bli igenkänd på stan”.

– Då kände jag att det var dags att dra, skrattar han.

Mons Kallentoft har blivit en av Sveriges mest populära deckarförfattare med sin serie om Malin Fors och hennes kollegor på Linköpingspolisen. Nya ”Himmelskriket” är den tolfte boken i serien.

Artikelbild

| Mons Kallentoft är aktuell med rykande färska "Himmelskriket".

– Jag känner att det rullar på bra och att folk fortfarande vill läsa. Jag håller ångan uppe och försöker utmana mig själv genom att skriva om aktuella ämnen som ligger och gnager, säger Mons Kallentoft.

Känner du pressen att hålla en hög produktionstakt? Att det inte kan gå för länge mellan böckerna?

­– Det var faktiskt en av anledningarna till att jag flyttade till Mallorca, att få vara i fred med mitt skrivande. Här ägnar jag mig bara åt mitt författarskap. Många andra författare gör så mycket annat, en del verkar ägna mer tid åt instagram än åt sitt skrivande. Men jag brinner för konsten och eftersom jag skriver jämt så hinner jag också med mycket.

Känner du att du skriver för en trogen läsare när du skriver om Malin Fors?

– Nej, jag tänker inte på läsare eller målgrupp på det sättet, jag skriver för mig själv och för att utveckla mig och mitt skrivande. Men visst vet jag att många läser och längtar efter nästa del och med dessa läsare har en form av tyst kontrakt. De ska veta vad de får när de väljer att lägga sin tvåhundring på min bok.

Mons Kallentoft debuterade år 2000 med thrillerromanen ”Pesetas”. Förutom serien om Malin Fors har han också skrivit Herkulesserien tillsammans med författarkollegorna Markus Lutteman och Anna Karolina. Kallentoft har också skrivit två böcker om mat: ”Food noir” och ”Food junkie”.

Senaste boken ”Himmelskriket” är en mörk historia som inleds med en förälders värsta mardröm: Ett barn som dör i en olycka orsakad av föräldern själv. Mons Kallentofts romaner är ofta mörka, och människorna i dem trasiga eller problemtyngda. Han dras till livets skuggsidor och tycker att de är intressantare att utforska än lycka och ljus. Men på Bokens Dag i Uppsala hoppas han inte bara bidra med mörker:

– Jag hoppas kunna bidra med närvaro och bra energi. Jag är inte en så svårmodig person som man kan tro från mina böcker eller från foton av mig. Jag ser fram emot Bokens Dag och är hedrad över att få vara med.