Vad har du för relation till Sune-böckerna?

– Innan jag fick rollen som Rudolf Andersson i filmen "Sune i Grekland" hade jag ingen relation alls till böckerna. Men när jag fick rollen gjorde jag allt för att sätta mig in i Sune-universumet så att jag kunde göra min egen tolkning av rollen.

Hur skulle du beskriva familjen Andersson?

– Som vilken annan familj som helst.

Och pappa Rudolf?

– En man som älskar sin familj. Han är bara lite snål och vill att allt ska ske på hans villkor. Vilket krockar med övriga familjemedlemmars viljor.

"Sunes jul" var även namnet på den populära julkalendern som SVT sände 1991. Men det här är något helt annat?

– Det finns inget från julkalendern som vi gör på scen. Förutom att vi ska tar en julbild och käkar mat. Annars är det en ny historia. Nya karaktärer. Nya förutsättningar. Att föra över ett Tv-program till scen blir oftast sjukt tråkigt eftersom Tv-mediet jobbar med publiken på ett annat sätt än teatern. Därför valde vi att skriva en helt ny julberättelse om familjen Andersson som fungerar för scenen och för en stor arenapublik.

1991 var det Peter Haber som gjorde rollen som pappa Rudolf.Har du någon gång känt att du står i skuggan av Peter Habers gestaltning av rollen som Sunes pappa?

– Nej, aldrig. Det finns ingen skugga att stå i. Vi är helt olika och unika som personer och skådespelare. Peter gjorde sin rolltolkning för 26 år sedan. Alltid dumt att jämföra sig. Bättre att göra så gott man kan. Det har funnits flera Rudolf innan jag tog mig an rollen. Snart kommer det nya Sune-filmer och Sune-föreställningar med helt andra skådespelare. Så fungerar vår bransch. Vi skådespelare ska fokusera på att ge publiken kulturella upplevelser och inte jämföra oss själv med andra.

Hur ska du och din familj fira jul i år?

– Vi har hyrt en stuga i fantastiska Grönklitt i Orsa. Så det blir en klassisk Dala-jul för oss.