Litteratur Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka

Wahlström & Widstrand

6/9 En kväll ringer den danska poeten Naja Marie Aidts telefonen och hon får veta att hennes 25-årige son ligger för döden på Rigshospitalet efter att ha hoppat ut genom ett fönster. ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” har hyllats i hemlandet Danmark. Aidt berättar i sin sorgebok om sonen Carls död och om sitt eget liv som sedan fortsätter. Hos poeter, författare och filosofer söker hon ett språk som kan bära döden.

Artikelbild

| Eva Ström fantiserar i sin roman ”Rakkniven” fritt om en Julie som överlever självmordsförsöket och ger sig ut i vida världen.

Rakkniven

Albert Bonniers förlag

7/9 August Strindbergs berömda drama ”Fröken Julie” slutar som bekant med att Julie rusar ut från köket med en rakkniv i handen som hon fått av betjänten Jean. Slutet har tolkats på olika sätt av olika regissörer, även om många är eniga om att Julie tar livet av sig. Nu gör poeten och författaren Eva Ström sin egen tolkning. ”Rakkniven” är en romanfantasi om en Julie som överlever självmordsförsöket och ger sig ut i vida världen.

Lugnet

Weyler förlag

8/9 ”Lugnet” är Tomas Bannerheds första roman efter genombrottet med debuten ”Korparna”. Huvudpersonen Urban har flyttat till Stockholm från landsbygden där han har lämnat sin psykiskt sjuka mamma alldeles ensam. Men inget blev som Urban hade tänkt sig i storstan och nu har han drabbats av en enorm ensamhet och en lika stor skuld som alltmer börjar likna galenskap.

Se på oss nu

Wahlström & Widstrand

13/9 Geir Gulliksens roman ”Berättelse om ett äktenskap” blev en snackis i hemlandet Norge och så även i Sverige. Nya romanen ”Se på oss nu” ges ut samtidigt i Sverige och Norge och handlar om Hans som efter ett långt äktenskap börjar fundera över om han är lycklig tillsammans med sin fru. Vore han inte lyckligare om han lämnade henne för den mycket yngre bekantskapen Harriet som plötsligt har tänt hans begär?

Få se om hundarna är snälla ikväll...

Piratförlaget

19/9 Ibland kommer döden hastigt, men oftast är den utdragen. Som i fallet med den folkkäre skådespelaren Gösta Ekman som förra året gick bort efter en lång kamp mot sin sjukdom. När Ekman 2011 blev sjuk och hamnade på sjukhus förde hans fru Marie-Louise Ekman en kortfattad dagbok som nu publiceras i bokform. ”Få se om hundarna är snälla ikväll…” är en fin liten bok som gör ögonen blaskiga.