För sju år sedan var Sissela Benn på påskmiddag hemma hos sin nyblivna vän Ada Berger från teaterlinjen på Fridhems folkhögskola i Skåne. Efter middagen tog hon på sig Adas pappas glasögon och spexade loss.
- Och där var hon - Filippa Bark, säger Sissela Benn.
Sedan dess har Ada Berger följt Filippa Barks utveckling med stort intresse. Själv är hon inne i slutskedet av teaterregiutbildningen på Dramatiska institutet i Stockholm, och regisserar i höst Filippa Bark och döden under sin praktik på Uppsala Stadsteater.
- Filippakaraktären fanns ju redan, men vi har jobbat med att fördjupa henne, säger Ada Berger.

Hur skulle ni beskriva Filippa Bark för den som inte stött på henne tidigare?
- Torr, tråkig och talanglös. Hon är en 14-åring som inte har så hög status i skolan och drömmer om att bli sedd, få stå på scen - bli artist! Därför tvingar hon folk att lyssna och titta på henne genom att vara en besserwisser som går runt och undervisar folk, säger Sissela Benn.
Under den timslånga föreställningen Filippa Bark och döden kommer publiken att få möta en ny sida av Filippa Bark.
- Tidigare har hon uppträtt inför publik eller i en tv-studio, men nu är vi hemma hos henne. Pjäsen är som ett tittskåp in i Filippas värld, säger Ada Berger.

Varför heter pjäsen Filippa Bark och döden?
- Vi funderade på vad som skulle hända om hon råkade ut för det allra tyngsta. I pjäsen möter humorkaraktären en mer allvarlig version av Filippa, säger Ada Berger.
- Jag visste inte hur en allvarlig Filippa var. Den sidan av henne har jag fått lära känna nu, säger Sissela Benn.
Pjäsen är trogen Filippas värld med mamma Yvonne (Therese Söderberg), pappa Kent och tygkaninen Milky (Bengt Nilsson). I sitt rosa flickrum planerar Filippa hur hon ska få revansch och bli lika erkänd som sin stora idol, Helen Sjöholm.

Sissela Benn, som brukar skriva manus själv, tycker att det har känts ovant att överlåta manusskrivandet till Ada Berger.
- Jag var nervös, men Ada har varit väldigt tillåtande. Jag har kunnat "Filippa till" mina repliker om det har behövts.
Det tog ett tag för den speciella 14-åringen att ta klivet ut i offentligheten. Men ett par år efter påskmiddagen hos Ada Berger debuterade Filippa Bark med ett succéframträdande på humorklubben Extra Allt i Malmö. Och sedan har det rullat på. Hon tog hem segern i Riksteaterns amatörtävling Open Jam och blev känd för den breda tv-publiken när hon var med i tv-showen Robins. Det ledde till pausframträdanden i Melodifestivalen och i våras turnerade Filippa Bark med Riksteaterns showpaket Jam All Stars.

Men vägen till skådespeleriet har inte varit spikrak. Sissela Benn har sökt till Scenskolan fem gånger och var strax före genombrottet med Filippa Bark på väg att ge upp sina teaterdrömmar.
- Ada stöttade mig och sa hela tiden att jag inte skulle ge upp, säger Sissela Benn.
- Jag ville att du skulle hålla ut tills jag var klar på DI så att vi kunde jobba ihop sen. Scenskolan är inte den enda vägen, säger Ada Berger.

SPELDAGAR: 13, 16-19, 24-27, 30-31 oktober och 1-3, 7-10, 13-16, 21, 23-24 november på Uppsala Stadsteaters källarscen, Ettan.