Det är från film och teater vi främst känner igen henne. Som skådespelare har Lisa Werlinders karriär gått i en rasande takt. Från scenskolan gick hon direkt till Dramaten, inbjuden av självaste Ingmar Bergman. Sedan har filmer tillsammans med Billie August, Per Fly och Steven Spielberg följt. Men från början var det musiken som lockade mest. Först efter studier vid Musikhögskolan blev det Teaterhögskolan i Luleå och i småskolan var teatergruppen mest en ursäkt för att få stå på scen och sjunga.

Nu återvänder Lisa Werlinder till sin ursprungliga passion. Den jazzpopiga debutskivan Ett minne blått har hon gjort det mesta på. Hon har varit med och producerat, komponerat låtarna och skrivit texterna. I musiken står hon på egna och stadiga ben.
- Det har varit skönt att ha något eget utanför skådespeleriet, säger Lisa Werlinder. Något som är hundra procent jag. Den här skivan är som min egen lilla bebis.

Arbetet med skivan har dock inte varit någon enkel process. Det allra mest utmanande har varit textförfattandet. En ny roll för Werlinder.
- Till en början var det rent plågsamt att skriva texterna, berättar Werlinder. Jag tänkte att jag inte kunde skriva. Men så började jag skriva dikter för att komma över en olycklig kärlek och helt plötsligt hade jag skrivit tvåhundra dikter på en månad. Några av texterna skrev jag i ett nunnekloster vid Gardasjön i Italien. Där kom jag in i ett väldigt disciplinerat skrivande.

Många andra platser figurerar på skivan. New York är en sådan plats, där Werlinder på diverse jazzklubbar tillbringat många inspirationstimmar med nattliga jamsessioner. Men även den gamla hemstaden Uppsala finns med i låten Att tänka fritt, som är en gliring till universitets måtto "Att tänka fritt ät stort, att tänka rätt är större".
Nu längtar Lisa Werlinder mest av allt efter att få komma ut och möta en publik med de nya låtarna.
- Det ska bli väldigt spännande att se hur musiken kommer att tas emot, säger Werlinder. Det har precis blivit färdigt att vi kommer att spela på Katalin 1 februari. Det ser jag mycket fram emot.