Det är oktober och den litterära världen har haft fest. Vi har precis haft bokmässa och årets nobelpris i litteratur gick till Kazuo Ishiguro . Man har som vanligt samlats kring det litterära sällskapsspelet ”Vem ska få Nobelpriset i Litteratur?”. Ickenyheten är mer fängslande än verkliga nyheter.

Varför inte pröva ett annat litterärt sällskapsspel? ”De Förlorade litteraturprisen”.

1909 tar Selma Lagerlöf välförtjänt emot sitt Nobelpris. Samtidigt finns August Strindberg, med tre år kvar att leva. Han är då en världsförfattare vars dramer, särskilt ”Fröken Julie”, spelas på scenerna i Europa. Franz Kafka läste Strindberg med stor beundran.

Artikelbild

Krister Gustavsson

Mellan åren 1910 till 1926 fanns chansen att ge priset till en av Europas största poeter Rainer Maria Rilke. Men det skedde inte.

Samtida med Rilke skrev Joseph Conrad den ena goda romanen efter den andra. Inte minst ”Mörkrets hjärta”, som blivit den samlande metaforen för västerlandets vidriga kolonialism. Ett idag kanoniserat verk.

Förflyttar vi oss framåt i tiden hittar vi Marguerite Duras, en författare som givit kärleken, erotiken och kvinnan ett värdigt språk. Här har man haft mer än tio år på sig att komma till skott.

En av mina absoluta favoritförfattare bland nobelpristagarna är japanen Kenzaburo Oe, som fick Nobelpriset 1994. Men hur har man lyckats gå förbi en annan japansk författare av rang; den kontroversielle och politiskt ytterst obehaglige men trots det lysande Yukio Mishima.

När T. S. Eliot fick ta emot sitt Nobelpris 1948, var det inte svårt att ana hur Ezra Pounds lämnats i farstun med sina ”Cantos”. Pound var ju bindgalen, hade propagerat för fascismen under andra världskriget. Men Nobelpriset delas ju ut enbart utifrån litterära kvaliteter.

Bläddrar man igenom listan över mottagarna av Nobels litteraturpris kan man inte säga annat än att urvalet håller hög kvalitet. Det är bra jobbat, som man säger. Men med vissa klavertramp. Det var stor tur att Gustaf Fröding var död när Verner von Heidenstam tog emot sitt pris 1916. Till klavertrampen får väl också räknas Erik Axel Karlfeldts postuma pris 1931.

Vilken författare av rang får inte priset nästa år?