HIPHOP. Bring Down The Beat är namnet på ett projekt för ungdomar som vill ägna sig åt hip hop, med Affe Ashkar som projektledare och Patrik ”Patwa” Baghdaserians som huvudmentor. Projektet genomförs i samarbete med Studiefrämjandet, Allmänna arvsfonden, Barn- & Ungdomsnämnden och Uppsala kommun.

I Gottsunda finns studio och andra lokaler där det finns möjlighet att spela in egna alster med professionell utrustning och samtidigt få hjälp av etablerade hiphopare. Efter förra årets uppskattade framträdande på reggaefestivalen har nu en skiva givits ut där tio artister har med varsitt bidrag. Resultatet är lyckat och visar prov på vilken bredd som finns på Uppsalas hiphopscen. Här finns såväl aggressiv samhällskritik, romantisk reggae och singer/songwriter-doftande rapping, kvinnliga och manliga artister, en del texter på svenska och andra på engelska. De beats som utgör grunden i varje låt kännetecknas av fantasirikedom och experimentlusta. Att många av de medverkande kommer att låta höra om sig mer de närmaste åren känns självklart att döma av den här skivan, och förhoppningsvis blir det även fler skivor från Bring Down The Beat framöver.

Bring Down the Beat spelar på reggaefestivalen på lördag.

Av: Stefan Warnqvist, kultur@unt.se

 

REGGAE. Ända sedan Peps Perssons första reggaeskiva på 70-talet har svensk reggae främst varit en inhemsk angelägenhet. Tills det började hända något för några år sedan. På artistsidan har Million Stylez har fått ett internationellt genombrott och ett flertal svenska producenter har slagit igenom med riddims som några av reggaens största sjungit på.

Uppsalaproducenterna Ritmos Tenoros jobbar på samma sätt som föregångare som Mastah L och Scorpio & Sting. Skapar låtar som sedan gästas av olika artister på sång och rap. På deras första skiva heter gästerna bland annat Mekka, Kung Henry, Format och Elvika. Några av de starkaste namnen på Uppsalas reggaescen alltså, som snart kan få samsas med världsartister om Ritmos Tenoros fortsätter på den inslagna vägen.

Av: Andreas Jakobsson, kultur@unt.se