Förlovningen

10/1 Gammal fars om moraliska snedsprång av Georges Feydeau i ny, fräsch förpackning och tolkning inleder teatervåren på Dramaten. Denna gång utspelas förvecklingarna i 1930-talets Paris. Lögner och snurriga relationer vävs samman bland dagbäddar, cocktails och skvallrande tjänstefolk. Maia Hansson Berqqvist och Rasmus Luthander kan ses i rollerna som nattklubbsångerskan Lucette och hennes älskare Bois-d'Enghien.

Svansjön

Artikelbild

| Miriam Treichl gör titelrollen i "Carmen" på Operan, premiär i januari.

15/1 Historien om den förhäxade svanprinsessan som bara kan befrias från den ondskefulle Trollkarlens trolldom genom äkta kärlek har dansats många gånger och oftast i drivor av vit tyll. Tjajkovskijs musik älskas av många och Ryska nationalbaletten i Moskva är ett av världens främsta balettkompanier. Några av dansarna som är med på turnén kommer från den legendariska Bolsjojbaletten i Moskva.

Carmen

19/1 Johanna Garpe gör en nytolkning av ett av operavärldens mest passionerade stycken. Georges Bizets klassiska opera från 1875 utspelar sig denna gång i en konfektionsfabrik för billiga souvenirer och manlighet mäts på kampsportsarenan. Carmens roll görs av Miriam Treichl och Daniel Johansson gestaltar Don José .

Jungfruleken

25/1 Kulturhuset stadsteatern i Stockholm är inhysta på andra ställen under våren då Kulturhuset renoveras. På Teater Giljotin sätter de upp Jean Genets "Jungruleken", en klassiker om maktspel. Tjänsteflickorna Claire och Solange turas om att vara ”Madame”. De provar hennes kläder, fantiserar, domderar. De älskar att hata henne. Duon spelas av Robert Fux och Robin Keller.

K.R.O.P.P extended

25 - 26/1 Nutida danskonst och kroppsliga uttryck serveras på Konserthuset i Uppsala under två dagar. Årets upplaga av festivalen K.R.O.P.P Extended har temat "kroppens motstånd" ("Rebellion of the body"). Den inleds med en öppningshälsning och en föreläsning av Takashi Morishita, chef för Hijikata arkiven i Tokyo och dansvideovisning. Förutom rörelsekonst blir det också panelsamtal. SU-EN är curator för evenemanget.