Att evenemanget pågår så pass länge som 20–30 april ger flera fördelar, anser festivalgeneralen Anna Wikestedt Fällmar.

– Dels har vi har ett brett program med många artister, dels försöker vi att ha ett fokus för var och en av festivaldagarna. Tanken är att locka en grupp till en scen en viss dag, säger hon och nämner programpunkter som "Magi för äldre" på Karl Johansgården och "Magi för personer med funktionsvariation" på Grand.

Uppsala Magic & Comedy arrangeras för fjärde året och får nu sägas vara etablerad som en av de större folkfesterna i stan. I fjol hade festivalen fler än 11 000 besökare. Precis som i fjol avslutas festivalen på valborg, Uppsala ultimata festdag.

Artikelbild

| Abigail Collins har två gånger tilldelats utmärkelsen "Best Street Performer Award" i Australien. På valborg uppträder hon utomhus i Uppsala.

– Det finns en tanke med det. När forsränningen är över finns det inte så många ytterligare programpunkter i det traditionella valborgsfirandet som riktar sig till barnfamiljerna. Därför kör vi ett antal gratisföreställningar och shower på gågatan mellan 11 och 16 så att familjerna kan stanna kvar längre på stan, säger Anna Wikestedt Fällmar.

Anna Wikestedt Fällmar är festivalens producent medan magikern och trollkarlen Johan Ståhl i år har rollen som konstnärlig ledare. Tillsammans har de satt ihop ett program som spänner från gratis gatushower till festivalens stora galaföreställning. Dessutom blir det workshops, prova-på-kurser och inte minst SM-tävlingar i trolleri. Tanken är att det ska finnas något för alla som är intresserade av humor och trolleri.

– Vi har bokat några kända artister som vi vet drar publik, säger Anna Wikestedt Fällmar och nämner namn som Babben Larsson, Jacke Sjödin, Helen Sjöholm och André Wickström.

Dessutom har hon och Johan Ståhl via den senares kontaktnät lyckats kontraktera några av världens främsta inom magi och trolleri.

Artikelbild

| Alana Mohlmann är en tysk trollerikonstnär som uppträder på festivalen.

En av dem är Kevin Spencer från USA. Han är illusionist och känd för att ha arbetat fram ett rehabilteringsprogram som riktar sig till bland annat autistiska barn och ungdomar där han använder sig av trolleri. Bakgrunden är att Kevin Spencer för många år sedan råkade ut för en svår bilolycka. För att öva upp fingerfärdigheten och finmotoriken använde han sig av egna trolleri- och magiövningar.

– Kevin Spencer kommer att ha workshops och föreläsa för personal på barnsjukhuset plus att han uppträder på den stora galaföreställningen på UKK lördag 28 april, säger Anna Wikestedt Fällmar.