"Doctor Strange" är den mest utflippade filmen hittills i Marvels långa ström av superhjältefilmer. Skarpa skådespelarinsatser och en stor dos humor lyfter en fånig historia.

Efter 13 filmer om Marvelsuperhjältar i tajta kläder börjar projektet Marvel Cinematic Universe kännas en aning segtrampat. Men någonstans på Marvels Hollywood-enhet gnuggar man tydligen geniknölarna. För det är ett smart drag att bryta den båge av fysiska actionäventyr som studion hittills har spottat ur sig med en film som "Doctor Strange".

För det här är någonting helt annat: en skruvad historia om att tämja övermod och egocentrism med hjälp av andlig insikt. I centrum står stjärnkirurgen Stephen Strange (Benedict Cumberbatch), på sätt och vis en mer ödmjuk version av Marvelkollegan Tony Stark/Iron Man. Liksom Stark lever doktor Strange det goda livet tills han drabbas av en olycka och förlorar allt.

Artikelbild

| Doktor Stephen Stranges (Benedict Cumberbatch) tro på vetenskapen gör honom till en början oemottaglig för den själsinriktande helning som Den forne (Tilda Swinton) kan erbjuda.

När alla dörrar stängts vänder sig Strange till alternativa behandlingar. Och vad är då bättre än att söka upp en mystisk tibetansk guru?

Valet att låta Tilda Swinton spela "Den forne", Stranges lärmästare, har kritiserats (originalfiguren är en asiatisk man). Men hon är en njutning att se, där hon fyller sin rollfigur med lika delar avväpnande charm som hotfull iskyla.

Och det måste sägas: skådespeleriet i "Doctor Strange" är den största anledningen till att den här filmen blir en njutbar upplevelse trots sin flippade berättelse och sina visuellt hallucinatoriska utflykter. Cumberbatch sprutar ur sig svidande skämt som skickligt pareras av Swinton och Mads Mikkelsen, den senare i rollen som filmens skurk. Chiwetel Ejiofor briljerar i kulisserna, där han förvandlar sin rollfigur Mordo från lojal krigare till vacklande tvivlare.

Lyckan i att få se något annorlunda från Marvels superhjältefabrik håller tyvärr inte i sig längre än till eftertexterna. En första bonusscen bjuder på lite Thor (Chris Hemsworth), och plötsligt saknar jag trikåhjältarna. Kanske är det så man bör se "Doctor Strange" - som en underhållande, välbehövd andningspaus inför fortsatta Marveläventyr.