FEM KAJOR

Den store Gösta Ekman

Filmbox. Det är nog svårt idag att förstå hur stor Gösta Ekman d ä var på sin tid. En gigant i dåtidens film-Sverige, och en oerhört duktig skådespelare. När Gösta Ekman begravdes den 18 januari 1938 i Stockholm följdes likfärden av 100 000 människor som ville visa den store aktören sin uppskattning. I boxen finns stumfilmen ”Gyurkovicsarna”, de två internationella storfilmerna ”Faust” och ”Clownen”, den första svenska ljudfilmen ”För hennes skull” samt komedierna ”Kära släkten” och ”Kungen kommer”. I samlingen ingår även en stor mängd unikt bonusmaterial. Samtliga filmer släpps på dvd för första gången i Sverige.

FYRA KAJOR

Citizen Schein

Dokumentär. Filmen är en tajt och nyanserat berättad dokumentär om en motsägelsefull ikon inom svensk filmkultur. "Citizen Schein" blandar arkivmaterial med nyinspelade intervjuer på ett elegant journalistiskt sätt, och placerar alla framgångar i kontext till samhällets klimat och Harry Scheins känsloliv.

TRE KAJOR

Darkland

Actiondrama. I en "Pusher" för en ny generation utspelas ett spännande hämnddrama i Köpenhamns undre värld. Bra skådespelare och snyggt filmhantverk lyfter filmen som i grunden har ett svart budskap om oförmågan att bryta destruktiva mönster. Kontrasten mellan hjärtkirurgen från förorten och hans kriminelle bror kanske är övertydlig men fungerar.

TRE KAJOR

Guardians of the Galaxy Vol 2

Superhjältar. Både för den som tröttnat på superhjältekonceptet och för de som gillar det fungerar detta. Det blir både kul och oväntat rörande att återse den udda konstellationen, vars hela show oblygt stjäls av lillkvisten baby-Groot. Trean lurar runt hörnet så abstinensen kan hållas i schack ett tag till. Riktigt roligt emellanåt och snyggt filmat.

TRE KAJOR

RAW

Skräck. Se inte den här strax innan måltiden. Inte heller om du är inbiten (ha) vegetarian. Justine växer upp i en strikt vegetarisk familj av veterinärer. Första gången hon smakar rått kött under nollningen till veterinärlinjen får förödande konsekvenser. Ett begär hon aldrig kunnat föreställa sig tar över hennes liv. Snyggt gjort och lita lagom satiriskt.

TRE KAJOR

Going in style

Komedi. Zack Braff har regisserat veteranerna Alan Arkin Morgan Freeman och Michael Caine i en komedi som visar hur man drygar ut sina fjuttiga pensioner. Bankrån är det självklara svaret. Självklart i en ganska snäll form. Emellanåt smyger sig lite samhällskritik in om giriga banker och förminskande attityd mot äldre in.

TVÅ KAJOR

Fist fight

Komedi. Det är väl tveksamt om skolans problem kan lösa med ett organiserat slagsmål mellan två lärare på skolgården. Men det tror man i den här filmen. Ice Cube och Charlie Day är ju inte filmvärldens roligaste skådespelare och med ett ganska tunt manus får man nöja sig med enstaka roliga scener i den här filmen.