FYRA KAJOR

David Gilmour – Live at Pompeii

Konsertfilm. För snart 50 år sedan gjorde Pink Floyd sin kultfilm ”Live at Pompeii” där gruppen spelade på en amfiteater i den vulkaniserade staden. Nu återvänder gitarristen David Gilmour till ”brottsplatsen” för en konsert (den visades på biograferna för någon vecka sedan). Även om det förstås inte är samma magi nu som då är det för en gammal nörd som undertecknad julafton att höra, särskilt när han spelar gammal Pink Floydlåtar som ”Wish you were here och ”The great gig in the sky”. Suverän gitarrist är han fortfarande och sången sitter fint. Backad av ett superbt gråhårigt band med förträffliga lite mindre gråa sångare låter det riktigt fint.

FYRA KAJOR

Vad döljer du för mig?

Drama. Man kan göra engagerande film med enkla medel. Här handlar det om en middag där deltagarna förmås att lägga sina mobiler öppet under kvällen för alla att ta del av det som kommer. Jojo, inte något som många skulle klara. Inte här heller. Ett snillrikt manus och ett gäng begåvade skådespelare drar detta i land.

TRE KAJOR

Herdar och slaktare

Drama. Filmen bygger på advokaten Chris Marnewicks verklighetsbaserade bestseller och handlar om en mordanklagad ung man i Sydafrika 1987. Steve Coogan visar att han kan sina saker i denna mörka berättelsen om apartheid och dödsstraff. Hur kan en man påtvingas en dubbelroll som både herde och slaktare?

TVÅ KAJOR

Souvenir

Drama. Upplägget är roligt och befriande klichélöst: äldre kvinna tillika avdankad schlagersångerska (som fiktivt ska ha kommit tvåa efter ”Waterloo” 1974) träffar betydligt yngre man och får tillbaka livslusten. Men det är mest Isabelle Huppert som glänser medan det övriga som mest blir staffage och bakgrund.

TVÅ KAJOR

Rings

Skräck. Jag trodde att den gamla japanska skräckhistorien om att den som ser en viss film sedan ska dö efter sju dagar hade gjort sitt. Det trodde uppenbarligen inte regissören F Javier Gutiérrez utan gick med liv och lust in i det hela. Men jag undrar om inte jag hade mest rätt ändå, så värst upphetsande eller otäckt blir det inte.

TVÅ KAJOR

Free Fire

Actionkomedi. Det är inte så lätt att göra en ”Tarantino” som man kanske frestas att tro. Ben Wheatley försöker få till det men hans historia om ett gäng gangsterlosers som ska få til ett gemensamt brott blir mest ett upprepande skjutande under avgivande av någon enstaka gång roliga one-liners. Då har han ändå med Brie Larson, Cillian Murphy och Armie Hammer.