Filmrecensioner FYRA KAJOR

Arne Sucksdorffs samlade

Filmbox. Den moderna tekniken har förstås flyttat fram naturfilmandet ett antal steg från dokumentärfilmaren och regissören Arne Sucksdorffs (som skulle ha fyllt 100 år i år) tid. Men när han gjorde filmer som ”Det stora äventyret” (från 1953, belönad både i Cannes och Berlin) och ”En djungelsaga” (1957) var det banbrytande filmer. Stämningen i dem finns kvar även när man ser efter mer än ett halvt sekel. Det gäller också ”På jordens baksida” (1972) fyra halvtimmeslånga avsnitt om våtmarken i Pantanal, söder om Amazonasdjungeln i Brasilien, där ett av världens mest unika djur- och växtliv finns.

Redan hans kortfilm ”Människor i stad”, en poetisk skildring av en sommardag i Stockholm, kom att bli den första svenska filmen att belönas med en Oscar. Han samtliga kortfilmer finns med i boxen.

Även som spelfilmsregissör visade han sin storhet. ”Pojken i trädet” (1961) med Tomas Bolme, Heinz Hopf och Björn Gustafsson håller förutom tidskänslan en bra nivå även idag. Stark är också ”Mitt hem är Copacabana” (1965), ett lyriskt reportage, mitt emellan spelfilm och dokumentärfilm, om fyra pojkar i slummen, skrämmande aktuellt även idag.

FYRA KAJOR

Fantastiska vidunder

Fantasy/Äventyr. Det är en helt fantastisk miljö som regissören David Yates åstadkommit på J K Rowlings manus. Det är et slags avläggare från ”Harry Potter” och här finn samam slags blandning av magi och realism. Den utspelas 1926 i ett häftigt framställt New York dit trollkarlen Newt Scamander kommer. Med bland andra Eddie Redmayne och Katherine Waterston.

TRE KAJOR

Hell or high water

Drama/thriller. I grunden är detta ett typiosk västern-manus, fast i nutid. Två bröder i Texas känner sig lurade av banken och startar en serie smart upplagda bankrån. Det går förstås snett och även om sympatierna ligger hos dem blir det lite konstig sensmoral över det hela. Med Jeff Bridges, Chris Pine och Ben Foster.

TRE KAJOR

Christine

Drama. En varningens film till alla chefer som driver sina medarbetare för hårt! Rebecka Hall spelar den skickliga tv-reportern Christine – som fann si verkligheten - som jobbar på en tv-station på 70-talet. I den allt hetsigare jakten på tittarsiffror skjuter hon sig till slut själv i direktsändning: ”för första gången i tv-historien. ..”.

TRE KAJOR

Indignation

Drama. Ständigt tippade Nobelpristagaren Philip Roths böcker anses svårfilmade. Senaste året motbevisas det av ”American Pastoral” och här med ”Indignation”. Året är 1951 och Marcus Messner (Logan Lerman), en judisk arbetarkille från New Jersey som kommer in på ett konservativt college i Ohio. Han förälskar sig och kommer på kant med rektorn.