FYRA KAJOR

Paradissviten

Drama. Regissören Joost van Ginkel har gjort en kollektivfilm där han följer flera människoöden som påverkar varandra, stort som smått, medvetet eller omedvetet. Det har blivit en starkt gripande och varm inkännande berättelse som inger hopp trots de mörka händelserna. Svenska Magnus Krepper och Eva Röse finns med i ett par viktiga roller.

FYRA KAJOR

Dödens apostel

Thriller. Spanska "Dödens apostel" utnyttjar en klassisk polisfilmsmall men använder rollfigurernas opålitlighet och Madrids tryckande atmosfär för en otippat spännande mordgåta. Antonio de la Torre och Roberto Álamo är suveräna som två riktigt nedgångna snutar, hängivna jobbet men misslyckade i övrigt.

FYRA KAJOR

Smurfarna – den försvunna byn

Animerat. I den nya och helanimerade Smurffilmen är det just Smurfans annorlundaskap som står i fokus. Här finns snärtig dialog, fantasifull animation och ett underhållande persongalleri. Som en högteknologisk nyckelpiga och den ondskefulla favoriten Azrael, som med små miner förmedlar stor humor. Bra svenska röster också. Smurfarna har roligare namn på svenska än engelska också.

TRE KAJOR

The Birth of a nation (VOD)

Drama. Tiden är före det amerikanska inbördeskriget och den begåvade slaven Nat Turner har fått boklig bildning och kan konsten att tala till folk. Han får nog och startar ett uppror. Det misslyckas förstås men gnistan brinner. Nate Parker spelar huvudrollen i det ojämna dramat och har även regisserat. Välspelat och otäckt.

TRE KAJOR

Fast & Furious 8

Action. Hur motiverar man 2017 att en film bygger på muskelgrabbar, snabba bilar och lättklädda kvinnor? Jo, man lägger in en synnerligen ond kvinnlig skurk. Då kan man få med både Charlize Theron och Helen Mirren i en film med Vin Diesel (mycket passande namn), Jason Statham och Dwayne Johnson. Och underhållande är det faktiskt.

TRE KAJOR

Bones - The Final Chapter

Kriminaldrama/tv-serie. Det är starkt jobbat av den serien att hålla i tio säsonger och på gång med den elfte. Så bra är den inte egentligen, även om det är lite fascinerande att se vad man kan få fram genom att studera skelett. Inget att titta på innan man tar fram revbensspjällen men Emily Deschanel (syster till Zooey) är bra. Och nu är det slut.

EN KAJA

De vackra dagarna i Aranjuez

Drama. Jag hade förstås hoppats på betydligt mer av Wim Wenders. En författare med skrivkramp skriver om en man och en kvinna som pratar. Och dessa tar form i det vackra vädret med ett underskönt landskap som fond. Och de pratar. Och pratar. Sen somnade jag för det var snudd på olidligt tråkigt och förutsägbart för det mesta.