FYRA KAJOR

Alien: Convenant

Sci-fi. Fem år efter förra filmen, ”Prometheus” och nästan 40 år efter första filmen kom Ridley Scott tillbaka med en mer ”back to basic”. Och det funkar finfint. Jag älskar den här blandningen av gammal testamentlig skapelseberättelse och högteknologisk rymdsaga i fantastisk utomjordisk gothstil. Och skräck. Michael Fassbender är suveränt bra i sin dubbelroll som snäll och ond robot. Katherine Waterson är återigen efter Sigourney Weaver och Noomi Rapace en mycket bra hjälte.

Artikelbild

FYRA KAJOR

Astrid Lindgrens Klassiker & Små favoriter

Drama/komedi. Det har varit många fullträffar med filmer och tv-serier byggda på Astrid Lindgrens böcker genom åren. Här kommer två boxar där den ena innehåller en storsatsning på filmer byggda på noveller av Astrid Lindgren som SF gjorde mellan 1988 och 1990 gjorde SF och tog in den mest lämpade manusförfattaren – Astrid själv! Det blev åtta härliga filmerna med många av de då stora skådespelarnamnen. Boxen med klassiker innehåller de filmer med ”Kalle Blomkvist” och ”Rasmus” som gjordes på 50-talet. Ett kärt återseende! Och inget Nobelpris postumt denna vecka heller.

TRE KAJOR

Pirates of the Caribbean 5 - Salazar’s Revenge

Äventyr. Fjorton år har gått sedan den första ”Piratesfilmen”, enligt mig den bästa, men det finns en anarkistisk lekfullhet här i den femte filmen som tilltalar. Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scoledario och Brenton Thwaites, och inte minst Geoffrey Rush, har lika mycket inlevelse som humoristisk distans till sina figurer. De norska regissörerna satsar stort på att hela filmen ska kännas som det nöjesfält som filmidén ursprungligen uppstod i. Det är action i parti och minut. Slutet är lite oväntat, och ska nog ses som en kärleksfull present till fansen som har hängt med sedan starten 2003.

TRE KAJOR

Crazy Comedy Collection

Komedi. Ett gott skratt förlänger, tja, något i alla fall. Särskilt om det kommer sju komedier på en gång i en box. Man måste förstås gilla Leslie Nielsen, han är nämligen med i alla filmerna: 2 x ”Titta vi flyger” 3 x ”The Naked Gun”, ”Top Secret” samt hela tv-serien ”Police Squad”. Och det gör jag. Crazy-humor som bäst, som kan rädda mången ruggig och regnig höstkväll.

EN KAJA

King Arthur – Legend of the sword

Actionfantasy. Lita aldrig på en film som har gigantiska elefanter i inledningen. Inte heller på att Jude Law ska greja det hela. Nej, det blir mest bara tråkigt och det hjälper inte ens med Mikael Persbrandt som viking när ännu en version av otaliga har gjorts sagan om kung Arthur. Guy Ritchie fick för stor budget och använde det mesta på de snabelbärande kolosserna tydligen. Arthursagan hade varit värd ett betydligt bättre öde.