FYRA KAJOR

Den stora Andra världskrigetboxen

Filmbox/Krig. Vartefter andra världskriget pågick ändrade de svenska filmerna karaktär. Den käcka aningslösheten förbyttes i realism. I den här boxen finn sex filmer inspelade 1940 till 1944. ”Med livets om instast”, ”En vår i vapen”, ”På liv och död”, ”Det brinner en eld”, ”Mitt folk är icke ditt” och ”Den osynliga muren” syns det tydligt.

TRE KAJOR

All the way

Drama. President Lyndon B Johnson fick ta över när John F Kennedy blev skjuten 1963. Filmen skildrar hans första år vid rodret i en mycket turbulent tid med eskalerande insatser i Vietnam och oroligheter när de svarta i USA kräver sina medborgerliga rättigheter. Bryan Cranston är suverän i rollen och filmen ger otäcka paralleller in i nutiden.

TRE KAJOR

Demolition

Drama. Ännu en film om att tappa fotfästet men få en ny chans. Davis (Jake Gyllenhaal) förlorar sin hustru i en bilolycka men blir besatt av att klaga hos ett företag som säljer godismaskiner. Den vägen träffar han Karen (Naomi Watts) och en ny chans begynner, fast vägen är inte enkel och rosenskimrande. Fint och tätt samspel i regi av Jean-Marc Vallée.

TRE KAJOR

Miles ahead

Drama. Det har inte gjorts så många skildringar av musikgeniet Miles Davis på film. Här handlar det om de år på 70-talet då han försvann in i drogdimmorna ordentligt. Don Cheadle är mycketbra i rollen och har även regisserat. Ewan McGregor spelar reporter som hjälper Miles att leta efter försvunna inspelningar. Massor av bra musik!

TRE KAJOR

War Dogs

Drama/komedi. Egentligen är det ju inte det minsta roligt, men Jonah Hill och Miles Teller lyckas roa som två skrupelfria affärsmän som hittar ett kryphål i lagen som ger vem som helst rätt att ge anbud om militärt material. Verksamheten blir större och större. De finner dock att beväpna den afghanska armén är ovanför deras förmåga.

TRE KAJOR

Fäktaren

Drama. Ett ovanligt samarbete mellan Finland, Estland och Tyskland om Estland åren efter andra världskriget. Den bygger på den sanna historien om fäktaren Endel Niels som undersöks av den sovjetiska polisen samtidigt som han med sin sport ger nytt hopp åt ett antal föräldralösa barn. Lite träig huvudfigur men en bra tidskildring.

TRE KAJOR

Midnattssol

Thriller/Tv-serie. Efterr åtta avsnitt så var den ojämna men prisbelönta tv-serien ”Midanttssol” slut i veckan. På plussidan står tydliggörandet av nationell rasism och förtryck av minoriteten samer och den storslagna naturen. Och huvudrollsinnehavarna Leïla Behkti och Gustaf Hammarsten var riktigt bra. Men kunde ha blivit betydligt bättre.