Jazz & klassiskt Sir András Schiff

Uppsala konsert & kongress

6/10 Snart 65-årige András Schiff betraktas som en av de mest briljanta pianisterna i sin generation. Att han nu kommer till Uppsala för att framföra Bachs Goldbergvariationer måste ses som en fjäder i hatten för arrangerande UKK. Bachs 30 variationer från 1741 hör till de bestående verken i musikhistorien. För den som vill lyssna hur det låter när András Schiff tar sig an musiken finns en konsertinspelning från 2003 på cd och strömningstjänster.

Artikelbild

| Martin Hederos, Dan Berglund och Johan Lindström ingår tillsammans med i Tonbruket.

Tonbruket

Katalin

10/10 Kvartetten Dan Berglunds, Martin Hederos, Johan Lindströms och Anders Werliins gemensamma projekt Tonbruket kallas med rätta för en supergrupp. De har fått ett antal priser och utmärkelser i jazzgenren, men frågan är om deras musik kan stämplas som enbart jazz? I så fall tänjer de på genregränserna, vilket ju aldrig är fel.

Ako sjunger Monica Z

Artikelbild

| Ako tolkar Monica Z på Kulturoasen.

Kulturoasen, Hågaby

21/10 Välkända Uppsalasångerskan Anna-Karin Nytell Oldeberg, alias Ako, tar sig an sånger som blev kända genom Monica Zetterlund. Till upphovsmännen (inga upphovskvinnor i sikte...) hör Beppe Wolgers, Hans Alfredson, Tage Danielsson, Povel Ramel, Olle Adolphson, Owe Thörnqvist och Cornelis Vreeswijk. Upplagt för ett pärlband av klassiker med andra ord.

Festkonsert – Eric Ericson 100 år

Universitetsaulan

26/10 Det är inte bara Ingmar Bergman och Birgit Nilsson som skulle ha fyllt 100 i år. Även den legendariske dirigenten och körledaren Eric Ericson föddes 1918. På hans födelsedag 26 oktober arrangerar Uppsala universitets Körcentrum en festkonsert med dels Uppsala akademiska kammarkör under ledning av Stefan Parkman, dels OD med Cecilia Rydinger Alin som dirigent. Eric Ericson ledde som bekant OD under flera decennier men var faktiskt också UAK:s första dirigent.