The artist

7/9 Gästspel från Finland på Reginateatern av en soloföreställning med rötter i nycirkuskonst med Circo Aereo. Thom Monckton ger gestalt åt den enda rollen, en kämpande konstnär som saknar inspiration. Föreställningen är regisserad av Sanna Silvennoinen och har spelats både för finska presidenten och holländska drottningen, förutom på en mängd frigrupp-festivaler i världen. Den ges även 8/9.

Idiotens berättelse

Artikelbild

| Peter Jöback och Sussie Eriksson laddar för privatteaterhöst på Cirkus.

9/9 Folkkära skådespelaren Suzanne Reuter gör sin regidebut när Bananteatern och Gottsunda Dans & Teater sätter upp "Idiotens berättelse". Pjäsen är en del av Hasse Alfredssons roman "En ond man" och har också har filmatiserats med titeln "Den enfaldige mördaren". Bananteaterns Björn Dahlman spelar rollen som Stellan Skargård hade i filmen, den harmynta "idioten" som lever i ladugården hos en man med nazistiska sympatier.

Häxjakten

14/9 Både Dramaten och Stadsteatern i Stockholm är husvilla på grund av renoveringar i ordinarie lokaler. De slår ihop sina påsar om en föreställning som ges på Dramatens scen Elverket. Arthur Millers pjäs är inspirerad av häxrättegångarna i amerikanska Salem 1692 och skrevs som en spegling av kommunistförföljelsen under McCarthy-eran i USA på 1950-talet. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem.

Häxorna i Eastwick

19/9 Peter Jöback spelar den förmögna charmören Darryl van Horne som flyttar in ibland tre uttråkade och deppiga kvinnor i en småstad. De rollerna görs av Kayo, Vanna Rosenberg och Linda Olsson. Oanade krafter väcks till liv och handlingen bär iväg. Men vart? Nedåt? Musikalen bygger på John Updikes roman som blev filmen "Häxorna i Eastwick" med Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Cher och Susan Sarandon i rollerna.

Tre vintrar

21/9 Sverigepremiär för en pjäs om tre generationer i en familj under en föränderlig tid i Zagreb. Publiken ska guidas genom tre interaktiva föreställningar. Kommunismens inträde 1945, Jugoslaviens fall 1991 och närmandet till EU 2011 bildar fond för familjens berättelser. Anna Carlson återvänder till Uppsala stadsteater för en huvudroll och i ensemblen finns också Göran Engman och Lolo Elwin.¨