"Varför är mamman arg?" är skriven av Kristina Murray Brodin och illustrerad av Bettina Johansson. Boken kom ut så sent som i våras och är en fristående uppföljare till "Varför gråter pappan?". Även den har iscensatts av Bananteatern som turnerat med pjäsen sedan 2016.

"Varför är mamman arg?" riktar sig til barn i åldern 3–6 år. De två redan fullbokade premiärföreställningarna på Gottsunda dans & teater ges på tisdag 5 juni. Men det blir fler speltillfällen under sommaren. Den största publiken lär de två skådespelarna Melody Sheikh och Klara Bendz få möta 12 juli. Då ges pjäsen på Parksnäckans scen i Stadsträdgården i Uppsala.

– Vi har omkring 20 inbokade föreställningar och fler trillar in. Pjäsen är en del av projektet Uppsala läns kringresande sommarteater, som vi inledde för två år sedan med just föregångaren "Varför gråter pappan?", berättar regissören Björn Dahlman

Artikelbild

| Melody Sheikh är en av skådespelarna i pjäsen.

Boken och pjäsen handlar om barnen Alvdis och Hamsa som försöker komma underfund om varför en mamma är så ilsken.

En utmaning för producenten Emma Löfström och regissören Björn Dahlman har varit att skapa en 30-minuter lång föreställning av en barnbok som tar ett par minuter att läsa.

– Det har vi valt att se som en möjlighet till att fördjupa innehållet. Vi försöker att gestalta olika nyanser av ilska uttryckt med hjälp av kroppsspråk, röster och mimik, säger Björn Dahlman.

Att publiken består av barn mellan tre och sex år känns som ett stort ansvar.

– För många blir det livets första teaterbesök. Då är det förstås viktigt att det blir en bra upplevelse så att de förstår att scenkonst är roligt och kan berika deras liv. Vi försöker slå an en ton med mycket igenkänning, humor och skratt och få till ett samspel mellan scen och salong.

En sak som Björn Dahlman och skådespelarna finslipar under de sista repetitionsdagarna är själva tilltalet. Det handlar bland annat om hur man gestaltar och spelar ut ilska utan att de minsta barnen blir skrämda.

– Barn förstår ofta det dubbla tilltalet bättre än vi vuxna kanske inser. De vet att det handlar om en lek, att det är två vuxna som ska föreställa barn och att det handlar om teater. Men visst, det är en balansgång.

Får de unga teaterbesökarna svar på frågan som utgör titeln?

– Ja, det får de. När barnen spekulerat färdigt om orsakerna till mammans ilska så kommer hon in och berättar. Och jag kan väl säga så mycket som att det rör sig om en berättigad ilska, säger Björn Dahlman.