Som gammal kock och krögare liknar Klaus Pontvik, grundare av gitarrfestivalen och tillika festivalchef, den fjortonårsjubilerande festivalen vid en buffé.

– Vi dukar upp en mängd olika toppmusiker från hela världen, säger han. Vår styrka är att vi är en bred festival. Det finns någonting för alla smaker. Varsågoda! Låt det smaka!

Han sitter i Konserthusets restaurang, omgiven av fotografier föreställande George Harrison och Eric Clapton och andra superkända popartister. Fotoutställningen är en del av festivalen och den är signerad fotografen Pattie Boyd, som var gift med Harrison och sedan med Clapton.

Artikelbild

| Klaus Pontvik liknar festivalen vid en buffé. "Det finns någonting för alla smaker."

– Folk älskar utställningen, säger Klaus Pontvik. Många tycker att den alltid borde hänga här. Pattie Boyd gästar även festivalen och håller föredrag om berättelserna bakom bilderna.

Festivalen firar i år tio år på Konserthuset. Dessförinnan hoppade festivalen runt mellan olika lokaler sedan den ganska snart blivit för stor för det nu nerlagda Ekokaféet.

– Jag tycker att det finns ett Uppsala före Konserthuset och ett efter, säger Klaus Pontvik. Det betyder jättemycket att staden har ett stort och modernt hus för musik. Jag hoppas att Uppsalaborna förstår det.

Som alltid har festivalen en mängd svenska och internationella stjärnor på programmet. Frank Gambale, Los Angeles Quartet och Leo Brouwer för att nämna några. Dessutom blir det samtal, workshops, en skolturné och mycket annat.

– Superbegåvning Frano från Kroatien, han är bara 12 år, gör en skolturné tillsammans med musikpedagogen Matias Zlato under festivalveckan, säger Klaus Pontvik. Och på själva konserthuset blir det dessutom workshops för barn som vill lära sig skapa musik tillsammans.

En ambition, fortsätter Klaus Pontvik, är att inspirera barn att börja spela ett instrument. En annan ambition är att stimulera unga förmågor i början av sin musikkarriär.

– Ett viktigt inslag är därför tävlingen Young Talents där åtta unga musiker, tre tjejer och fem killar, från sex olika länder tävlar om att bli årets unga talang, säger han.

Men det viktigaste för Klaus Pontvik är att skapa en mötesplats.

– Vi behöver kulturmötesplatser som gitarrfestivalen, säger han. Det är viktigt att mötas på riktigt och uppleva kultur tillsammans. Många av årets konserter är möten mellan svenska och internationella artister. Vi tar världen till Sverige och Uppsala, men vi ser till att förankra den i det lokala.