Scenen Parksnäckan i Stadsträdgården slumrade under många år i en Törnrosasömn innan det för några år sedan började hända saker.

– Under hela 2000-talet försökte jag få kommunen att inse att Parksnäckan är en pärla och att det behövdes en uppryckning för att nå den fulla potentialen.

Trägen vinner och 2015 beslutade kulturnämnden att fräscha upp anläggningen. Samtidigt gavs klartecken till servering av mat och alkohol plus att fri prissättning godtogs.

Artikelbild

| Uppsalaaktuell. Sabina Ddumba sjöng nyligen på UKK i Uppsala. I sommar återvänder hon, fast då till Parksnäckan.

– Tidigare var vi bundna av kommunens krav på billiga biljetter. Det säger sig självt att det inte går att boka stora och välkända artister då, säger Kent Wennman.

I samma veva inledde Kulturhjältarna ett samarbete med eventbyrån Brink & Berger, som också hade insett Parksnäckans potential. Tillsammans bildade de bolaget Parknöje i Uppsala AB som nu ansvarar för ruljangsen i Parksnäckan. Nu i mitten av mars har närmare tio bokningar offentliggjorts. Lokala artister som folkmusiktrion Väsen och Good Morning Blues är klara liksom Abba-allsången med Ako i spetsen. Dessutom väntar för första gången en operakväll med de tre sångerskorna i Divine.

Rikskända artister som Sabina Ddumba, Darin och Uno Svenningsson är också bokade. Frågan är dock om de kan slå publikrekordet på 1 504 personer, satt av Kent Wennman själv i rollen som Elvistolkare?

– Nej, det blir nog omöjligt. Numera tar vi in max 700 sittande på de fasta bänkarna, 300 på extrastolar och 300 stående, säger Wennman.

Totalt kan Uppsalapubliken räkna med 30 artistkvällar i Parksnäckan mellan juni och augusti.