De är olika men kompletterar varandra, menar ordförande Kee Huat Ng om de fyra konstnärer som ställer ut hos föreningen Kultur vid Ekoln.

– De har helt olika inriktning, det är olika världar vi får se. Vi provade förra året att ställa ut fyra konstnärer tillsammans och bestämde oss för att fortsätta med det. Olika konstnärer har olika nätverk och det är skoj när de får mötas, säger hon.

Kultur vid Ekoln startade sin verksamhet i den gula villan på Sandavägen 2017. Enligt Kee Huat Ng finns ett långsiktigt mål att få kommunen att investera i området längs sjön, som hon menar länge har varit eftersatt. Sedan föreningen började arrangera konserter, utställningar och andra kulturella evenemang har hon märkt att fler fått upp ögonen för de vackra omgivningarna. Många Uppsalabor har sagt till Kee Huat Ng att de knappt kände till den här delen av sin stad.

Artikelbild

– En fotograf som bott här i 40 år sade att Kultur vid Ekoln har förändrat hans bild av Uppsala, berättar hon.

Kristina Ochaya är en av de som besökt Kultur vid Ekoln och uppskattat miljön. Vid ett tillfälle berättade hon för Kee Huat Ng att hon målar och tecknar själv, varpå hon uppmanades att visa sina bilder. Det ledde till att hon nu är en av de konstnärer vars verk ställs ut under kommande två veckor, i samband med att verksamheten startar igen efter att ha haft uppehåll sedan midsommar. För Kristina Ochaya blir det första riktiga konstutställningen.

– Jag har haft fullt upp med jobb, studier och fem barn samtidigt som jag varit ensamstående. Kvinnofällan. I min ungdom läste jag på konsthögskola i Helsingfors men sedan har jag haft för lite tid och många idéer har tyvärr runnit ut i sanden, säger hon.

De tillfällen Kristina Ochaya haft att skapa har hon främst ägnat åt porträtt. Inspiration finner hon hos de egna barnen och i naturen. På grund av begränsat utrymme använder hon främst blyerts.

Artikelbild

– Jag gör också en del porträtt i oljepastell. Det gillar jag, det är härligt kladdigt, säger Kristina Ochaya.

Utställningen Fyra konstnärer pågår mellan 20 juli och 4 augusti. I samband med nyöppningen ges även en konsert med artisten Erika Hedström.