Den inbyggda gården i korsningen Svartbäcksgatan-S:t Olofsgatan är för många Uppsalabor synonym med Katalins gårdsfester under 80- och 90-talen. Nu blåser krogen Hava och Welcome Concerts liv i musikkvällarna med start i kväll fredag. The Husbands med Lasse Lindbom i spetsen står för musiken tillsammans med ett knippe kända gästartister fördelade på ett drygt halvdussin sommarkvällar. Först ut är Micke Rickfors. Senare i sommar kommer Anne-Lie Rydé, Magnus Lindberg, Dan Hylander, Patrik Isaksson, Staffan Hellstrand och Mats Ronander att dyka upp.

Det är onekligen en rutinerad skara. Är det artister som passar er publik?

– Ja, vi tror det. Målgruppen är i första hand 40-plussare, säger Johanna Norrestam, delägare i Welcome Uppsala där Welcome Concerts, Hava och Flustret ingår.

Artikelbild

| Anne-Lie Rydé hör till de artister som gästar The Husbands på Havas gård i sommar.

Det blir ytterligare två konserter men utan The Husbands som husband. Redan på lördag, dagen efter premiären med Rickfors, står Uppsaladottern Viktoria Tolstoy och veteranen Svante Thuresson på scenen tillsammans med Claes Crona Trio. Samma konstellation gjorde succé på Jazzbaren i vintras när Katalin invigde sin bakficka. Den gången fanns bara ett hundratal platser, nu får fler chansen att höra duon och trion. Den 18 augusti är dessutom Cajsa Stina Åkerström inbokad.

– Vi tror på det här sommarprogrammet. Det blir en bra mix av artister och konserter, säger Johanna Norrestam.

Redan när Welcome-gruppen tog över gamla Pub 19 och startade Hava för två år sedan började man smida planer för lite mer intima musikkvällar på innergården. De senaste åren har Welcome Concerts annars gjort sig mest känd som arrangör av stora evenemang i Botaniska trädgården och på Kap-området. Den här sommaren väljer bolaget att koncentrera sig på gårdskonserterna plus ett par spelningar på systerkrogen Flustret med artister som Teddybears och Daniel Adams-Ray.

– I år passar det oss bäst med konserter i lite mindre skala. Men kommande sommar kan det bli läge för något större i till exempel Botaniska. Det beror på vilka artister som är tillgängliga, säger Johanna Norrestam.

Artikelbild

| Så här såg det ut 1998 när Katalins gårdsfest arrangerades. Ni känner väl igen artistens ryggtavla. Just det, Claes Janson.

Hon berättar att det också finns långt gångna planer på en gårdsfest senare i sommar – i samma stil som Katalins arrangemang innan den krogen flyttade till sina nuvarande lokaler i godsmagasinet intill järnvägen.

– Vi planerar för en fest i samarbete med gårdsgrannarna, bland annat Crêperie Lemoni och studieförbundet Bilda, säger Johanna Norrestam.