– Det känns väldigt flott att kunna presentera en sådan utsökt samling författare för Uppsalapubliken, säger UNT:s kulturchef Kristina Lindquist, som särskilt är nöjd över bredden i årets arrangemang.

– I år får vi möta såväl drabbande romaner som rafflande bladvändare och angelägen vetenskap, fortsätter hon.

Historikern Peter Englund ska berätta om sin senaste bok ”Stridens skönhet och sorg 1916”, det tredje bandet i hans serie om första världskriget. Nyligen lämnade han posten som ständig sekreterare i Svenska Akademien, men är fortfarande ledamot. Englund har fått flera priser för sina böcker, som Augustpriset 1993.

Artikelbild

| Historiker. Peter Englund skriver historiska romaner. Senaste boksviten är om första världskriget.

En annan gäst ur Uppsalas akademiska sfär är Karin Johannisson, professor emerita i idé- och lärdomshistoria. I sin senaste bok ”Den sårade divan”, skildrar hon tre kvinnliga konstnärsöden. Även hon har mottagit ett flertal priser.

Alma Kirlic flyttade till Uppsala för att bli astronom, men estradpoesin och författandet kom emellan. I höst debuterar hon med romanen ”En svensk kändis”.

Deckarförfattaren Carin Gerhardsen har en bakgrund som matematiker vid Universitetet i Uppsala – nu har hennes Hammarbyserie 25 språk. Den senaste i raden är ”Falleri fallera falleralla” .

Den hyllade författaren och dramatikern Jonas HassenKhemiri berättar om sin nya roman ”Allt jag inte minns”, som kretsar kring kärlek och ekonomi.

Artikelbild

| Idéhistoriker. Karin Johannisson har botaniserat bland annat i psykiatrijournaler till sin senaste bok.

David Lagercrantz torde vara höstens mest omskrivna författare för sin uppföljare till Stieg Larssons Millennietrilogi, ”Det som inte dödar oss”. Lagercrantz, som debuterade 1997, Augustnominerades 2011 för den uppmärksammade biografin, ”Jag är Zlatan Ibrahimović”.

Som mellanspel till pratet om böckerna blir det folkmusik med Erika Lindgren Liljestolpe & Cecilia Österholm. Kristina Lindquist är konferencier under kvällen.