Det spelade ingen roll att hon har varit på turné sedan i början av februari och uppträdde i Uppsala så sent som i mars. När Lisa Nilsson i fredags besökte Parksnäckan för att riva av säsongens sista spelning var bänkraderna fulla. Inte bara dem förresten – även extrastolarna och ståplatserna längst bak var upptagna.

Kanske är det inte så konstigt egentligen. Den långa karriären har nått toppen flera gånger och en av dem är efter artistens medverkan i det populära tv-programmet "Så mycket bättre". 2015 medverkade hon tillsammans med bland andra Miriam Bryant, Sven-Bertil Taube och Niklas Strömstedt. Efter det släppte hon samlingsplattan med det kaxiga namnet "Ingen gör det bättre" och tack vare den har hon kunnat fylla vårens spelningar med sina älskade hits. Så klart att publiken kommer när himlen står runt hörnet och lockar.

Men att Lisa Nilsson är mer än "Varje gång jag ser dig" och "Långsamt farväl" (som om det inte skulle räcka) visade hon under fredagskvällen. Under två set hanns 20 låtar med och även om ovan nämnda allsångsfavoriter naturligtvis applåderades högt så var det de improviserade jammen och artistens humoristiska och riviga mellansnack som stod för konsertens själ. Med glimten i ögat spelade hon på det faktum att hon är "46 år och nyskild" och när skämten flög mellan låtarna kunde sångerna få vila på allvaret i texterna. För är det något, förutom den stora rösten, som utmärker Lisa Nilsson så är det hennes sätt att ladda varje textrad med mening. Ingenting lämnar hennes stämband utan att samtidigt förstärkas med frasering och kroppsspråk.

Artikelbild

Efter att ha fått stående ovationer efter "Himlen runt hörnet" (låt nummer 16 i spelordningen) skämtade sångerskan om att de hade "peakat för tidigt". Men det skulle visa sig att tajmingen snarare var perfekt. Efter att ha suttit ner i kylig sensommarluft i två timmar längtade publiken efter att få röra sig och till extranumret "varje gång jag ser dig" uppmanades den till och med att "dansa disco" i bänkraderna. Dansandet höll i sig till avslutningsnumret "Allt jag behöver nu" som började som artistens egna men avslutades med Miriam Bryants tolkning från tv-succén. När orden "så låt mig va" ebbade ut och överröstades av jublet gick det bara att konstatera att Lisa Nilsson precis bjudit på en konsertklassiker. En sådan vi om några år kommer att referera till med frågan: Var du där?