En ung man utan något särskilt politiskt intresse dras in i kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Han grips och anklagas oskyldigt för att ha varit en av de drivande bakom upploppen."Göra rätt kravallerna" handlar om hur samhällsstrukturer tvingar Adam att bära skulden och hur hans liv förändras på bara några timmar. Men också om kärleken till aktivisten Sara som förde honom till Göteborg.

Simon Felix Adler var visserligen på plats under kravallerna men det är inte sin egen historia han berättar.

Rätt eller fel

Han har vuxit upp i en medelklassfamilj i Södertälje och före Göteborgskravallerna såg han på samhället som "ganska snällt" och "säkert". Händelserna i Göteborg, där omkring 500 demonstranter greps och 90 demonstranter samt 50 poliser skadades, har fått honom att tänka om och fundera över moraliska frågor. Hur kan man veta vad som är rätt eller fel? Och kan en handling som egentligen är fel leda till något som är rätt?

TT Spektra: Men var allt det våld som polisen använde i Göteborg fel?

Däremot är han tydligare i sin inställning till civil olydnad som han anser vara nödvändigt för att få till stånd stora förändringar.

Känslig historia

Till skillnad från huvudkaraktären har Simon Felix Adler varit politiskt intresserad sedan tonåren men engagemanget har förstärkts med åren. Det är framförallt problem i samhällsstrukturer som han vill belysa. Hans nästa skrivprojekt handlar om att hjälpa flyktingar som sitter i förvar att berätta sina historier.

Tolv år har gått sedan kravallerna men han tror inte att han hade kunnat skriva boken tidigare.