I sitt tacktal inför galapubliken på Cirkus i Stockholm tillägnade Anna Persson priset alla deltagare i filmen:

- Alla som litat på oss och vågat visa sin mänsklighet framför kameran - tack.

En påtagligt rörd Shaon Chakraborty vände sig också direkt till deltagarna i filmen:

Artikelbild

- Ni är våra hjältar, tack, sade hon.

Sami Hsini, som medverkar i filmen, fanns också på plats på scenen. Han riktade sig direkt till statsminister Stefan Löfven, som satt i publiken, och uppmanade honom att tänka mer på de människor som väntar på besked om sina asylansökningar.

”Förvaret” speglar några asylsökande människors liv i väntan i ett svenskt flyktingförvar i Flen. Båda regissörerna är utbildade vid Nordens folkhögskola i Biskops-Arnö. Men innan dess var det intresset för foto som förde dem samman i hemstaden Uppsala.

För filmen ”Förvaret” tillbringade de flera månader med att filma på plats i flyktingförvaret.

– Under arbetet blev det så tydligt hur olika människor i Sverige behandlas i dag. Aina som är med i filmen kunde exempelvis inte träffa sin dotter under hennes graviditet, inte vara med under förlossningen eller få träffa sitt nyfödda barnbarn. Sådant tänker jag på när jag träffar min egen mamma, sade Anna Persson i en UNT-intervju inför filmens premiär i våras.

På Guldbaggegalan tävlade filmen mot dokumentärfilmerna "Every Face Has a Name" av Magnus Gertten och "Jag är Ingrid" av Stig Björkman.

I kategorin bästa kortfilm var filmen "Audition" nominerad, producerad av Siri Hjorton Wagner från Uppsala.  Priset gick emellertid till actionkomedin "Kung Fury".

Priset för årtets bästa film, som avslutade galan, gick till "Efterskalv".

Innan dess fick Rolf Lassgård  priset för bästa manliga huvudroll. Han spelar i "En man som heter Ove" av Hannes Holm.

Vinnare för bästa kvinnliga huvudrol blev Malin Levanon för hennes roll i "Tjuvheder".