– Jag har alltid varit en musiknarkoman, jag lyssnar jämt och letar efter ny musik, säger han när vi pratas vid.

Det är nog en förutsättning för att klara av detta krävande jobb, 24/7 ska det ljuda i etern av musik från hela världen. Eller etern för resten, det är länge sedan som Sveriges Radio var beroende av sändarmaster och sladdar. Liksom ett antal av de kanaler som företaget lanserat på senare tid kan man höra på ett antal olika sätt: på radions hemsidor, olika frekvenser och i appar. SR Play är en ovärderlig källa till nya musikaliska upplevelser, där P2 Världen är en de större.

Kanalen startade redan 2011, efter ett gott förarbete av radiolegenden Lennart Wretlind. Han var för resten en av de tidiga krafterna med att introducera ny musik i Sverige och hans betydelse kan nog inte överskattas för det som även kom att bli undertecknads musikliv.

Artikelbild

| Per Gulbrandsen

När jag får tag i Per Gulbrandsen har han just kommit hem från den stora Womaxmässan, som denna gång hölls i Las Palmas.

– Det är fantastiskt inspirerande och roligt, men visst kan det bli en viss trötthet och det tar en tid att sortera alla intryck efteråt. Jag hann nog gå på i alla fall runt 40 konserter.

Han räknar med att det finns runt tiotusen låtar i P2 Världens musikserver. Så det är lite att hålla reda på, så det är tur att det finns digitalisering.

– Det administrativa tar förstås en hel del tid. Varje låt har runt 30 olika koder som ska skrivas in. Allt ska vara rättstavat också, inte alltid så lätt med alla de tecken som finns i olika språk. Dessutom ska det vara nya mixar, så att det förnyas hela tiden över dygnet.

Han låter dock inte alltför stressad över det hela. Lusten till musiken skiner igenom i allt han säger. Möjligen någon gång en viss frustration över hur man ska hinna få med allt.

– P2 Världen strävar - och lyckas också - med att vara en jämställd kanal. Könsmässigt är vi i hamn och sedan försöker jag balansera länder och världsdelar rättvist. det senaste är också att svensk folkmusik fått en större del.

Det sistnämnda har han fått en del arga mejl om, "ta bort de gnälliga fiolerna". Men även positivt. Överhuvudtaget är publikkontakten stor och viktig. Han svarar på alla ingångar och älskar kontakten.

En annan sak han värnar starkt om är ljudkvaliteten.

– Jag har alltid varit en ljudnörd, av extremistiskt slag. Och jag ser ingen anledning till varför det inte skulle vara högsta möjliga kvalitet på ljudutsändningarna.

Per Gulbrandsen föddes i Uppsala och var i högsta grad involverad i musiklivet där. Han var med och startade Musikforum, spelade i olika band (bland annat Kapten Krok och Red Label) och initierade MusikÖrat, "den musikerägda skivaffären". När hustrun Matilda fick jobb på Dramaten 1984 flyttade han med till Stockholm och började frilansa på P2. Efter en tid fick han chansen till ett vikariat på Konsumentekot och tänkte "Gud va' tråkigt". Men väl där lyckades han med att få scoopet med nermalda kadaver i djurmaten i hamn och erbjöds en fast tjänst. Det blev sju år som chef där innan han återgick till musiken. Eller om musiken valde honom, han lever i alla fall med den ständigt ljudande.

– Mmm, förutom den jag "bara " lyssnar på spelar jag slagverk i två band också. Men det är härligt, jag får nya uppenbarelser hela tiden.