I Vasaparken, utanför museet Biotopia, blir det en föränderlig snöskulpturpark.

– Det kommer finnas snö och så får man bygga skulpturer för allt man bara kan, säger Kajsa Sjölén, konstnär.

För sjätte året arrangeras "Barnens snöskulpturfestival" av Studiefrämjandet och Uppsala konstnärsklubb. På plats finns handledare som hjälper barnen med sina byggen. Det ska också finnas en grill. Snön fraktas till Vasaparken från ishallen i Gränby.

Artikelbild

| Blötlagda servetter blir vackra färger på barnens snökonst.

– Ha bra kläder så att du inte tröttnar. Det kan vara bra att ha någon idé i förväg om vad du vill göra. Sedan kan man alltid tjuvkika på varandra, tipsar Kajsa Sjölén.

För varje år beter sig snön lite olika. Fortsätter mildvädret så kommer snöskulpturerna förändras under veckan.

– Man får vara beredd på det. Det är en bra övning att skapa något som inte är kvar för evigt. Det kan vara väldigt roligt ändå, säger Kajsa Sjölén.

Det kommer finnas flera konstverkstäder i Uppsala under sportlovsveckan. Under "Måleriverkstaden" får barn skapa färgstarka akrylmåningar inspirerade av Jan Svenungssons konst. För Uppsalaborna är Jan Svenungsson mest känd som konstnären bakom verket "Den tionde skorstenen". Just nu pågår även hans utställning "Är här nu" på Bror Hjorts hus.

Artikelbild

| Istidsdjuret Smilodon, en sabeltandad katt, går att se på Evolutionsmuseet.

– Vi går in i Jan Svenungssons abstrakta målningar. Barnen får titta på målningarna och göra egna abstrakta målningar. Man får försöka gå in i hans tankesätt som en metod, säger Johanna Uddén, konstpedagog.

För att vara med på "Måleriverkstaden" krävs föranmälan.

För den som önskar iskalla sportlovsaktiviteter kommer det finnas inomhus (!) på Evolutionsmuseet. Under sportlovet och veckan efter är det istidstema på Paleontologiska delen av Evolutionsmuseet.

– Vi har många fina fossiler av djur som levde under eller efter istiden. Gigantiska däggdjur, som jättesengångaren och jättebältan Glyptodon (som kunde bli stor som en liten bil), kan man titta på hos oss. De levde kring den senaste tiden och är utdöda nu, säger Karolina Larsson, informatör.

På museet finns fakta om hur djur och natur kunnat anpassa sig till istidsklimatet. Detta kompletteras med istidspyssel.

– Jag sitter och klipper mammutar i dag. Man kommer kunna klippa snöflingor, göra mammutgirlanger och islandsskap hos oss. Det blir mycket klipp och klistra.

Också på Upplandsmuseet blir det pysselaktivitet, till exempel går det att göra runstenar i lera under sportlovet.