Skönlitteratur

Johanna Ögren på bokbloggen Bokhora:

"Bad feminist" av Roxane Gay

"Är man en dålig feminist om man gillar hiphop med kvinnoförnedrande texter, tycker om att läsa Vogue och älskar män? Det reder Roxane Gay ut i den här essäsamlingen som äntligen finns i pocket. Roxane skriver rappt och populärkulturellt kul om genus, jämställdhet och feminism."

"Handbok för städerskor" av Lucia Berlin

"Omfångsrik novellsamling med kvinnan i fokus - fantastiska och stundtals riktigt humoristiska berättelser från hennes liv, alkoholism, utanförskap, skilsmässor och aborter. Hon väjer inte för något och skildrar både människor och händelser på ett så exakt sätt. En av sommarens absoluta måste-böcker."

"Samlade dikter" av Bodil Malmsten

"Ägna sommaren åt att minnas, eller upptäcka en av våra största nutida svenska poeter. Här finns allt med, från debutsamlingen 'Dvärgen Gustaf' 1977 till 'Det här är hjärtat' som kom förra året. Bör finnas i alla svenska hem."

Fackböcker

Anders Rydell, författare och kulturchef på Hallpressen:

"Med Gud på vår sida: religion och våld genom historien" av Karen Armstrong

"Diskussionen om kopplingen mellan religion och våld är ständigt aktuell, inte minst i skenet av dagens jihadistiska terror. Religionshistorikern Karen Armstrong har skrivit ett 650 sidor långt försvarstal för religionen. En viktig bok, där Armstrong argumenterar för att det snarare är politiken som utnyttjar religionen som syndabock. "

"Oanpassbara medborgare" Hynek Pallas

"Hynek Pallas skriver bra om ett ämne i Europas hjärta, som är lika gammalt som aktuellt och tragiskt. Ett historiskt och samtida reportage om förföljelsen av de tjeckiska romerna, en grupp, som under landets olika regimer och ledning, alltid tillhört förlorarna. Från nazisternas koncentrationsläger till dagens systematiska diskriminering."

"The devil's diary" av Robert K Wittman och David Kinney

"2013 återfanns i USA ett av andra världskrigets märkligaste dokument, en dagbok tillhörande Tredje rikets chefsideolog Alfred Rosenberg. I 'The devils diary' skildras den spännande jakten på dagboken, liksom Rosenbergs karriär - en man som lade grunden för den nazistiska ideologin med antisemitism och strävan efter lebensraum i öst. (På engelska.)"

Mellanålders- och ungdomsböcker

Marcus Biderholt, programledare i SVT:s "Bokslukarna" :

"Sal 305" av Ingelin Angerborn

"En smygskräckis som är läskig utan en massa blod och mord. Angerborn vet hur man bygger upp stämningen så att håret reser sig på armarna. Ligger inte för inte i topp både på bibliotekets topplista över mest utlånade samt bokhandlarnas försäljningslistor."

"Gorlans ruiner" av John Flanagan

"Handlar om Will som är lärling till landets bästa spejare. Han ville bli riddare som sin far men fick inte. Nu får han istället lära sig hur man tar sig fram ljudlöst, finns men inte syns och framför allt att bli en grym pilbågsskytt. Boken är den första i serien "Spejarens lärling" i tolv delar plus en vad-hände-innan-del."

"Ishavspirater" av Frida Nilsson

"En fantasifull bok om mod och rädsla. Frida Nilsson knyter ihop skruvad humor med spänning så att boken blir till en blandning av 'Frost' och 'Mio min Mio' som någon sa. En äventyrssaga som med fördel kan läsas högt och som ger lika mycket till dig oavsett ifall du är vuxen eller barn eller småsyskon. "

Bilder- och högläsningsböcker:

Annika Edlund, barnbibliotekarie och medlem i Alma-juryn

"Gammelmormor, Daisy och döden" av Anna Ehring (text) och Lotta Geffenblad (bild)

"Daisy och gammelmormor ordnar begravning för näbbmusen Glittra Elvira Persson. Med sång och finaste blombuketten och allt. Det är väldigt sorgligt men högtidligt. Varför ska man leva om man ändå ska dö? säger Daisy. Det är orättvist! Gammelmormor berättat så varsamt och vackert så det nästan gör ont om det enda vi säkert vet. Från 3 år."

"På stranden" av Helen Davidsson Neppelberg

"En dag på stranden sammanfattad i enkla två-ords-meningar, precis lagom för ett litet, litet barn. Färgerna på textsidorna ger en liten hint om vad som kommer på nästa. Så är Gräva-grop-sidan ljusgul, Äta-glass-sidan rosa och Segla-båt-sidan blekblå. Enkelt, kul och genialt. Från 0 år."

"En saga alla dagar" av Ulf NIlsson (text) och Stina Wirsén (bild)

"En fantasifull bok där alla i familjen hittar på sagor: mormor och farfar, mamma och pappa, Josefin och Jack (och en liten mus). Ulf Nilsson har skrivit ned alla sagorna med utgångspunkt från vardagshändelser och det har blivit en härlig högläsningsbok i lagom långa kapitel. Ljuvliga illustrationer av Stina Wirsén."

Spänning

Håkan Nordman, general för Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall:

"Springpojken" av Gabriella Ullberg Westin

"I serien 'Morden i Hudiksvall' kommer nu uppföljaren till 'Ensamfjäril'. Westin följer upp debuten med en spännande skildring av organiserad brottslighet och utnyttjande av ungdomar i en svensk småstad. Det är svek, lögner och hämnd kryddat med erotik."

"Blindgång" av Jörn Lier Horst

"När en polis skriver om polisarbete blir det initierat och spännande. Detta är den fjärde boken i serien om William Wisting, skriven av en av Norges bästa kriminalförfattare. För den andra boken i serien,'Jakthundarna', belönades han med både Glasnyckeln och Rivertonpriset. Den utsågs i Sverige till årets bästa översatta kriminalroman av Deckarakademin."

"När klockan slår fem" av Denise Rudberg

"Femte delen i den populära 'elegant crime'-serien med en medelålders änka och åklagarsekreterare som huvudperson. Jag tycker om kombinationen av det eleganta livet, grymma brott och det kvinnliga perspektivet. Även författarens engagemang i angelägna samhällsproblem gör hela bokserien mycket läsvärd. "