Under den rubriken finns plats för ett brett spektrum av ljusverk med koppling till staden.

– Det kan vara personer, platser, företeelser eller fenomen som vi vill lyfta fram, säger Elin Winberg, projektledare på Destination Uppsala, som i samband med Unescos International Day of Light 16 maj, nu lyfter lite på täckelset.

Hundraårsminnet av Ingmar Bergmans födelse präglade 2018 års festival med bland annat ett stort ljusverk på Upplandsmuseets fasad vid Kvarnfallet. Lika knutet till jubileer blir inte årets upplaga även om ett par Uppsalaprofiler som fyller jämnt kan komma att hyllas – 90-åringen Owe Thörnqvist och 80-åringen Pelle Svanslös (Gösta Knutssons första bok om den godhjärtade och godtrogna katten kom 1939). Ständigt aktuelle Carl von Linné står också på förslagslistan.

Artikelbild

Inga kvinnor?

– Jo absolut. Vi har bollat namn som Drottning Kristina, Karin Boye, Veronica Maggio och Maria Strømme (professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet), säger Elin Winberg.

I fjol togs Patric Kiraly in som konstnärlig ledare på grund av fokuset på Ingmar Bergman. I år går man tillbaka till den gamla ordningen med en ljusverksgrupp. I den sitter företrädare för Destination Uppsala, kommunens avdelning för offentlig konst och Uppsala Citysamverkan. Ambitionen är att presentera ett tiotal ljusverk som ska locka människor att ge sig ut i novembermörket.

– Alla kanske inte gillar vartenda konstverk, men det ska finnas något för både det femåriga barnet och den kulturintresserade 70-plussaren, säger Elin Winberg.

Hälften av verken tas fram av Uppsala kommun, medan övriga fem sex ska väljas ut bland ett 30-tal inskickade bidrag från konstnärer. Precis som tidigare år fokuserar festivalen på stadskärnan så att det blir möjligt att följa en promenadslinga för att se alla ljusverk.

– I år prioriterar vi Årummet och Paradgatan (mellan Vaksala torg och universitetsbiblioteket Carolina Rediviva). Vi siktar också på att ha minst lika många kringaktiviteter som i fjol. Då hade vi ett 60-tal, allt från guidade vandringar till pubquiz.

I september presenteras årets konstnärer och ljusverk. Men redan nu kan Elin Winberg avslöja att Carolina Rediviva är en av de byggnader som ljussätts. Hur det och övriga ljusverk kommer att gestalta sig får vi vänta med att se tills höstmörkret är över oss igen.