Samtal & föredrag Minnesstädningen – om massakern i Dersim

9/9 Turkietexperten och tidigare Stenhagenbon Helin Sahin samtalar om massakern på kurder i turkiska Dersim 1938, med utgångspunkt i sin bok ”Minnesstädningen”. ”Folkmordet skedde i skymundan och den turkiska statens strategi att täcka över och tysta ned händelserna lyckades, både i Turkiet och omvärlden”, sade Helin Sahin i en UNT-intervju när boken släpptes

Stadsbiblioteket Uppsala

Artikelbild

| Mian Lodalen kommer till Stadsbiblioteket i Uppsala.

En skamlös flatas bekännelser

17/9 Författaren och hbtq-aktivisten Mian Lodalen pratar om kampen att ta plats i patriarkala strukturer och om hur det kändes att komma ut som Sveriges första offentliga lesbiska författare.

Stadsbiblioteket Uppsala

Uppsala Pride House

21/9 I samband med Uppsala Pride ordnar RFSL Uppsala och UKK heldagsevenemanget ”Uppsala Pride House”, med debatter, samtal och föreläsningar, bland annat ”Mannen som inte visste hur en var en man och därför måste dö!” med Susanne Hägglund och föredrag av författaren Fredrik Apollo Asplund. Kvällen avslutas med gala och fest.

Uppsala Konsert & Kongress

Philosophy tea – George Orwell

24/9 Tea, scones och filosofiskt samtal på engelska blir det när ”Philosophy tea” återkommer på Reginateatern i höst. Först ut är ett samtal om George Orwells roman ”1984” med professor Peter Wallensteen och Daniel Ogden.

Reginateatern

Hilma af Klint – Kartor äver osynligheten

25/9 Hilma af Klint (1862-1944) började måla ickeföreställande i början av 1900-talet, flera år innan den abstrakta konsten slog igenom. Konstvetaren Ylva Hillström berättar om konstnären och hennes intresse för and­liga idéströmningar i ett föredrag på Bror Hjorths hus.

Bror Hjorths hus