Nationerna

13 nationer skapar ett gigantiskt utbud för gemene student. Bortom klubbarna, pubarna och luncherna, som du säkert kommer upptäcka, finns dolda guldkorn. Idrottsföreningar, quiz och alla fantastiska körer är bara några saker du bör utnyttja. Likaså reccemottagningar och -gasquer (”recce” är slang för recentior som betyder nybliven student). Gällande nattlivet finns inte bara nationer – Birgerjarl (BJ) och Flustret (för de över 25 år) finns där för de som vill testa något annat. Efter att nationerna, Flustret och BJ stängt för natten så finns alltid puben Palermo där, som en trygg boj i Uppsalanatten.

Bostad ... lycka till!

Bostadsbrist, bostadsbrist, bostadsbrist. Du kommer tvingas höra det ordet många gånger under din första tid i Uppsala. Men hav förtröstan. Du kan bo i husvagn på Fyrishovs camping (det gjorde jag en natt), använda två lediga kvadratmet­rar i en studiekompis rum/lägenhet till din säng eller surfa in på studentboet.se där det finns många fler, bättre tips. Det kan vara en bra idé att bli medlem i fler nationer för att få fler chanser till förstahandsboende. Och välj dina nationer väl, många av dem har olika kösystem och vissa har utlottning till recentiorer.

Rabatt - ja tack!

Fram med studentkortet ­varje gång du öppnar plånboken! Säg ”jag är student” och hoppas på det bästa, oftast lönar det sig. ”Okej, en dipp, bättre telefonabonnemang och prisvärd bio ingår” kan du då få till svar. I värsta fall får du stå ut med ett ”okej, tyvärr har vi inga studentrabatter”. Men det händer faktiskt relativt sällan.

Rätt sida av ån

Universitetssidan av Uppsala återfinns, trots Dag Hammarskjölds bibliotek och Gotlands nation, på den väst­ra sida av Fyrisån. Till andra sidan ån behöver du endast bege dig för att äta lammburgare på Gotlands Nation, gå till Systembolaget (om du inte tar dig an utmaningen att åka till Stenhagen) eller när du efter cirka fyra år kan få en egen (!) lägenhet på Kvarngärdet (om du har tur). Det är en fantastisk sida det också, bara lite mer mogen och ... vanlig. ”Mugglarsidan” har varit min benämning på denna i många år. Efter några inledande veckor kan du våga dig över dit, det finns många godbitar där också.

Cykelstaden

”Man tar sig överallt på 15 ­minuter”. Det där är en Uppsalaskröna jag har hört av flera, men den stämmer tamejtusan. Ta med dig cykeln till Uppsala och låt den föra dig överallt. Men köp ett ordentligt lås, stöldtätheten är tyvärr hög.

Sista april, inte Valborg

Årets festliga höjdpunkt i Uppsala heter inte Valborg – den heter Sista april (enligt Citys läsare, som tidigare i år röstade fram det alternativet med bred marginal). Dagarna innan kan man fira båda Skvalborg och Kvalborg, och därefter Finalborg. Fest i dagarna fyra alltså. Om man orkar...

Flogstavrålet

Sedan Flogsta höghus byggdes på 1970-talet har Flogstavrålet ångestfyllt skrikits ut varje kväll klockan 22. Det finns massor av Youtube-klipp med vrålet och till och med en dokumentärfilm i 3D. Nu har du chansen att uppleva det på plats – skrik!

Till slut

Det finns ingen anledning till oro. Uppsala har tagit hand om reccar i drygt 500 år och du kommer förhoppningsvis ha en fantastisk tid som student i Uppsala. Välkommen hem!