Teater: Ödesmättat drama

Selma Lagerlöfs tre romaner "Löwensköldska ringen", "Charlotte Löwensköld" och "Anna Svärd" utgör stoffet för "Löwensköldska ringen – Trilogin" som fortfarande spelas på Uppsala stadsteater. Föreställningen hade premiär i april 2017. Det är en berättelse om tro och svek, svartsjuka och maktkamp, liv och död. För regin står Anna Azcárate, och i rollerna ses bland andra Anna Carlson, Gustav Levin och Linda Kulle.

Uppsala stadsteater, fredag klockan 18

Artikelbild

| Sjöman. Georg Oskar Wallin fick några av sina taueringar utförda i Kobe 1913 av en 16-årig geisha.

Museum: Tro, hopp och kärlek

På Upplandsmuseet visas sedan i maj förra året en utställning om sjömanstatueringar. I eftermiddag kan man bege sig till den gamla akademikvarnen vid Fyrisån och låta sig guidas under en kostnadsfri visning. Utställningen tar avstamp i det tidiga 1900-talet då tatueringar inte var lika vanliga som i dag. Att bära en tatuering var då en tydlig klassmarkör och för en nybliven sjöman var det ett sätt att förstärka sin yrkesidentitet. Utställningen har producerats av Sjöhistoriska museet i Stockholm men innehåller också föremål från Upplandsmuseets samlingar.

Upplandsmuseet, fredag klockan 15–15.30

Musik: Bjuder upp till dans

Artikelbild

| Retro. Sweet Emma & The Mood Swingers spelar musik med anor.

Uppsalabandet Sweet Emma & The Mood Swingers står på Katalins scen på lördagskvällen. Det är faktiskt tre år sedan bandet senast bjöd hemmapubliken på sin blandning av rhythm n´blues, boogie woogie och swing. Bandet består av Emma Sannervik, kontrabas, Anders Söderberg, sång och munspel, Daniel Olsson, trummor, Kalle Sjölin, piano, Magnus Ottner, gitarr, Olle Thunström, tenorsax och Patrik Skogh, trumpet. För den som vill dansa väntar en svettig afton.

Katalin, lördag klockan 20

Artikelbild

| Konsertdags. Nils-Erik Sparf och Matti Andersson hyllar Lars Hollmer på Kulturoasens scen.

Musik: Lasse Hollmer hyllas

I år skulle Lars Hollmer (1948–2008) låtskrivare, tonkonstnär och dragspelare, ha fyllt 70 år. Matti Andersson, accordeon, och violinisten Nils-Erik Sparf släppte i höstas albumet "Utflykt med damcykel" där de tolkar Hollmers säregna musik, och nu på söndag har det äntligen blivit dags för releasekonsert. Lasse Hollmer gjorde sig ett namn redan tidigt på 1970-talet som kompositör och drivande kraft bakom grupper som Samla Mammas Manna. Publiken kan nog räkna med att få höra klassikern "Boeves psalm".

Artikelbild

Snölandskap. Ragnar Johanssons vintriga fjällandskap går ännu att se på konstmuseet.

Kulturoasen i Hågaby, söndag klockan 14

Konst: Sista chansen

På söndag avslutas Uppsala konstmuseums utställning "Snölandskap". Alundasonen Ragnar Johanssons måleri med motiv från fjällvärlden står i fokus. Johansson tillbringade mycket tid i Härjedalen där han på 50-talet byggde en stuga med ateljé. De verk som går att se till och med söndag har donerats till museet från Ragnar Johanssons familj.

Uppsala konstmuseum till och med söndag