Musik: Kungen av popsoul till Uppsala

Oskar Linnros, en av 2010-talets stora svenska soulpopartister, följer upp sommarens turné med ett tiotal spelningar i höst. 34-åringen från Sundbyberg har samarbetat med artister som Veronica Maggio, Timbuktu och inte minst sidekicken Daniel Adams-Ray i hiphopduon Snook. Räkna med en hitparad från en artist som börjar få en rik låtskatt att ösa ur.

Uppsala konsert & kongress, söndag klockan 19

Artikelbild

| UKK-aktuell. Oskar Linnros lär rada upp hits i konserthuset på söndagskvällen, spår UNT:s Göran Sterner.

Konst: Öppen visning av utställning

Vilka är alla dessa människor som sökt asyl i Sverige på senare år? Det har Henrik Teleman, initiativtagare till projektet "I telefonen finns hela människan", försökt ta reda på. Tillsammans med journalisten Zainab Witwit har han samlat in bilder från ett stort antal flyktingars telefoner och även gjort intervjuer. Resultatet har blivit en utställning som nu visas i Uppsala. På lördag eftermiddag arrangeras en öppen visning.

Upplandsmuseet, lördag klockan 15

Musik: Artist på väg uppåt

Artikelbild

På flykt. Budor Kazmouz är hemmafru från Syrien, här med sin familj på färjan till Atén under flykten till Sverige.

Svenska artisten Mwuanas debutalbum Triller höjdes till skyarna av recensenterna tidigare i år. Hiphop möter Karibien, funk och soul i en brygd som deinitivt kan beskrivas som het. I höst är det dags för turné och ett av de första stoppen görs i Uppsala. Mwuana, som egentligen heter Robin Nyström, sade i en DN-intervju tidigare i år apropå hur han ser på sin karriär att han mycket väl kan sluta som en legend. Eller som ett vrak.

Katalin, fredag klockan 21

Artikelbild

| Svensk hiphop-stjärna. Muwana alias Robin Nyström är Uppsalaaktuell.

Teater: Dystopisk klassiker

Uppsala stadsteater spelar i höst "Fahrenheit 451", en iscensättning av Ray Bradburys dystopiska romanklassiker från 1953. Handlingen utspelar sig i en totalitär stat där brandkårens uppgift inte är att släcka eldsvådor utan att bränna böcker. Regissören Dennis Sandin och dramatikern Lucia Cajchanova har skapat en föreställning som UNT:s recensent John Sjögren inte var helt nöjd med, även om den enligt honom har tydliga förgreningar in i vår egen tid.

Artikelbild

| Fahrenheit 451. Spelas på Uppsala stadsteater i höst.

Uppsala stadsteater, fredag klockan 19

Musik: Lars Hollmer hyllas

Artikelbild

| Hyllas. Lars Hollmers musik tolkas av Matti Andersson och Nils-Erik Sparf.

Nästa år skulle kompositören och dragspelaren Lars Hollmer (1948–2008) ha fyllt 70 år. Han var en av de drivande krafterna i grupper som Samla Mammas Manna. Matti Andersson på accordeon och violinisten Nils-Erik Sparf, har nu spelat in en cd med tolkningar av Hollmers låtar, bland andra klassikern "Boeves psalm". Duon har också sammanställt ett minnesprogram med musik från Lars Hollmers låtskatt. På söndag går det att höra deras tolkningar live.

Kulturoasen i Hågaby, söndag klockan 14.