Ian Buruma/ Deras förlovade land

Översättning: Emeli André

Natur & Kultur

Artikelbild

| Kritisk. Masha Gessen återkommer till Putins Ryssland i sin bok "Framtiden är historia".

1/11 Den nederländske författaren Ian Buruma blev känd i Sverige vid början av 2000-talet med sin intressanta bok "Mordet i Amsterdam", som handlade om attentatet då filmaren Theo van Gogh mördades den andra november 2004. I höst kommer på svenska en mer självbiografisk historia, baserad på Burumas morföräldrar och deras brevväxling under två världskrig. En välskrivande författare som har förmågan att göra fängslande analyser.

Baris Kayhan/Nätverket

Norstedts

8/11 Baris Kayhan har arbetat på Sveriges radio och även fått pris för sin grävande journalistik. I "Nätverket" skildrar han den undre världen i Södertälje, med utgångspunkt i ett blodigt mord för sju år sedan, på två män på en spelklubb i staden. Kayhan har byggt historien på intervjuer med medlemmar i det kriminella nätverket liksom med tjänstemän inom polis och rättsväsende. För inte länge sedan backade ett förlag från att ge ut en bok om kriminella gäng, vilket bara gör denna berättelse, som faktiskt ges ut, extra intressant.

Artikelbild

Masha Gessen/Framtiden är historia

15/11 Masha Gessen är en rysk journalist som redan i sin bok "Mannen utan ansikte" tecknade ett kritiskt porträtt av Vladimir Putin. Jag minns särskilt skildringen av hur han blott genom att hålla låg profil och tiga lyckades få liberalerna kring Jeltsin att projicera all sin längtan om en demokratiskt sinnad representant på denna tidigare KGB-tjänsteman. Nu kommer Gessen med en ny bok från samtidens Ryssland: "Framtiden är historia". Helt säkert läsvärd.

Artikelbild

Jeannette Winterson/Juldagar

17/11 Trots att vi inte firar just denna helg så mycket hemma är jag omåttligt förtjust i hela upptakten till denna högtid: dekorationerna, stearinljusen, glittret och blingblinget. Inklusive chokladtomtarna. Numera börjar ju allt redan i november, och nu kan man även ladda med en färsk novellsamling av en riktigt vass engelsk författare, Jeanette Winterson. I "Juldagar" finns både 12 berättelser och 12 olika recept på festmat. Med henne riskerar heller aldrig julen bli ytligt idylliskt, där finns också mörkret som hör livet till.