Varför ger du ut barnböcker om konst?

– Därför att de saknas! Jag ville läsa konstböcker för mina egna barn när de var små och letade noggrant. De jag hittade på svenska var få, antingen biografier om en konstnär eller så om en konstinriktning, som surrealism, vilket är ganska svårbegripligt för barn. Jag bestämde mig för att göra något lättillgängligt.

Hur tänkte du för att bli lättillgänglig?

Artikelbild

– Jag vävde samman berättelser om verkens innehåll med 8-åriga Petras liv. Jag ser mycket bilder omkring mig och det trodde jag länge att andra också gjorde, men har lärt mig att så är det inte. Men Petra hon ser också bilder.

Vem är du?

– Jag är journalist och konstkritiker, fast just nu arbetar jag som informatör på Uppsala universitet. Böckerna är mitt sidoprojekt som jag hållit på med i flera år. Jag har också läst idéhistoria och det har jag haft stor nytta av när jag ska placera konstverken i den tid som de tillkom.

När kommer böckerna?

– Den första boken "Flickan i blått" har precis kommit ut. Den andra som handlar om hur makt skildras i bild - och tittar närmare på sådant som att Napoleon skildrades i fält till häst och är klädd i en vit mantel av hermelin - kommer i oktober. Medan den tredje, om modernism, kommer i november.