Färgen i videon är nedskalad, blåvit och något olycksbådande. I bakgrunden hörs nyårsklockorna slå till de första stroferna från dikten.

"Ring, klocka, ring i vilda nyårsnatten

mot rymdens sky och markens snö

Artikelbild

Upphovskvinnorna. Dimen Abdulla och Bahar Pars är hjärnorna bakom verket.

det gamla året lägger sig att dö

Ring själaringning över land och vatten"

Orden är hårda, arga och framträder tydligare än de någonsin gjort från Solliden. En efter en träder kvinnorna fram ur gruppen och läser stroferna. Sakta trappas fyverkerier upp ur bakgrunden till de brakar loss i ett trummande eko.

Skådespelerskan Bahar Pars har tillsammans med dramatikern Dimen Abdulla tagit den gamla traditionella "Nyårsklockan" och lyft in den i Sverige 2014.

– Saken är den att diktens innehåll inte alls har nytolkats. Vi har utgått från den engelska originalversionen och ändrat lite i översättningen – men inte mycket mer än så. Däremot förändras diktens innebörd mycket beroende på ur vems mun orden kommer. Och det häftiga ligger i att det inte är en hiphop-version av dikten utan att den förblir en dikt, säger Bahar Pars.

I videon där de skapat läser 15 kvinnliga kreatörer, däribland Nabila Abdul Fattah, Bianca Kronlöf och Farnaz Arbabi, upp varsina rader.

– Vi ville att kvinnor skulle få läsa dikten eftersom bara en kvinna faktiskt har fått göra det (Margaretha Krook reds. anm.). Så då blev det kvinnor från teater- och kulturvärlden, det kändes naturligt att göra så.

Hon menar att SVT hade en jättechans att förnya konceptet för "Nyårsklockan" då Jan Malmsjö valde att kliva av. Men att de inte tog den.

– Jag har absolut inget emot Loa Falkman men där fanns chansen att både behålla traditionen och göra något nytt av det. De hade öppningen men gjorde självmål. Men då jag alltid har tyckt om den dikten och känt att det vore kul att göra det själv så gjorde jag nu slag i saken. Man ska inte vänta in att någon ger en utrymme, man måste ta det själv. Ta makten över sina egna traditioner. Hade vi väntat nu hade det säkert gått 100 år till utan att något hade hänt.

När detta nu genomförts känner Bahar Pars inte att det är ett avslutat kapitel – tvärt om.
– Nu skulle jag gärna göra om det här varje år med olika konstellationer. Kanske kan man göra en version bara med kids eller en med vanliga, icke-mediala personer.