– Potatisen symboliserar vardagen och är ett lätt igenkännbart vardagsföremål, förklarar Elin Flognman.

Speciellt med utställningen i Uppsala är en mobil som hänger i taket och innehåller flygande potatisar. Idén kommer från när NASA på 90-talet odlade potatisar i rymden som första gröda.

– Jag tänkte på de där potatisarna i den tysta ödsliga rymden sökandes varandra.

Artikelbild

| "Potatisen symboliserar vardagen" - Elin Flognman.

Intresset för potatisar växte fram när Elin Flognman gjorde sitt masterarbete i smyckeskonst. Examensarbetet handlade om det långtråkiga. Den delen av vardagen som hon anser många är rädda för, men hon ville se något annat än rädsla. Elin Flognman spenderade långtråkig tid på ett köpcentrum. När hon suttit där i flera dagar så insåg hon en kväll att nästan alla köper samma sak.

– Det spelar ingen roll vad det är folk köper, det skulle lika gärna kunna vara potatis.

Intresset för potatis fortsatte växa även efter arbetet var färdigt.

– Jag har fått massor av personliga historier om potatis. Den väcker tankar och känslor hos människor. Det är bland annat irländare som har potatissvälten i minnet, men potatisen har också varit en räddare för många.

Artikelbild

| Elin har fått upp ögonen för att dela en måltid.

Elin Flognman berättar att många även kopplar potatisen till sin egen kropp.

– Om man har en kropp som inte är helt enligt normen så kan man känna sig som en potatis. Men guldet på mina potatisar lyfter fram det knöliga, icke normativa.

Artikelbild

| Elin Flogman har skapat smycken av vardagliga ting.

Som producent försöker hon ta ansvar över miljöfrågan och att redan använda det material hon har runt omkring sig. Till exempel använder hon sina föräldrars gamla koppartak när hon får koppar att vandra igenom potatisar med hjälp av ström.

Utöver potatisar arbetar Elin Flognman med andra vardagsföremål. Bland annat har hon fått upp ögonen för att dela en måltid.

– Att bre en smörgås är en vardaglig syssla som många inte ens tänker på att man gör. Att laga middag kan nästan bli ett hinder när man tänker på vad man ska laga, medan andra inte ens har möjlighet att äta middag och har det som sin största dröm.

Hon arbetar en del med gafflar och smörknivar som en del av middagstemat.

– Just smörknivar är spännande ur ett svenskt perspektiv eftersom vi lär oss göra dem i slöjden. Allas knivar ser väldigt olika ut när de är klara och i en tid där alla ska vara lika och perfekta så kan det vara skönt att saker får vara lite olika, sneda och konstiga.

Elin Flygnman ser sig själv som någon som uppskattar det magiska i vardagen. Till exempel när hon tänker på någon och den plötsligt dyker upp.

– Sen är ju potatisar vardagsmagi i sig. Att sätta en potatis i jorden och se det komma nya.