– Det är en hämndhistoria. Jag spelar en kvinna som har svårt att släppa att hennes dotter kidnappades när hon och hennes familj gjorde en resa till Balkan. Det har gått många år och hon återvänder för att ta reda på vad som hände och hämnas, berättar Disa Östrand om filmen.

– Man kan säga att hon gör ett eget detektivarbete, men hon blir fanatisk när hon fortsätter att hålla liv i idén om att hitta barnet. Hon blir ganska morbid och destruktiv. Mot slutet blir det alltmer action och hon blir väldigt våldsam, säger hon om sin roll som den sökande mamman.

I rollen som hennes man finns Johannes Kuhnke och hon tycker att det var spännande att få jobba med Serbiens stjärnskådis Sergej Trifunović, som spelar skurk.

Artikelbild

| Disa Östrands intresse för skådespeleri väcktes på Ekebygymnasiet i Uppsala och hon utbildade sig till skådespelare. Hennes andra långfilm har Sverigepremiär på fredag.

Handlingen utspelas under den tid det tar för de olika karaktärerna att röka en cigarett. Filmen är uppdelad i 20 scener - lika många som det finns cigaretter i ett paket. Under inspelningen fick Disa Östrand alltså röka hela tiden.

– Det var vidrigt eftersom jag inte är rökare. Och det var nästan lika äckligt med 30 örtcigaretter under en dag som med vanliga cigaretter, så jag brukade växla. När jag skulle sova drömde jag om att det brann i munnen och kände hela tiden röksmaken.

Det är regissören Drazen Kuljanins andra långfilm. Hans första, "Hur man stoppar ett bröllop" tävlade i Warsaw Film Festival 2014 och fick pris i debutklassen. Det är en anledning till att "Balkan noir" hade urpremiär på en filmfestival i Warsawa, Polen hösten 2017, då den tävlade i högsta klassen om Grand prix.

För Disa Östrand är det den andra långfilmen som hon har en huvudroll i. Den första var Håkan Hellströmfilmen "Känn ingen sorg" 2013, där hon spelade Eva, musa till Hellströms alter ego Pål.

Artikelbild

| Pål (Adam Lundgren) och Eva (Disa Östrand) i "Känn ingen sorg".

På senare tid har hon börjat regissera kortfilm. Disa Östrands debutfilm som manusförfattare och regissör heter "Dani" och hon har just skickat in den till Stockholm filmfestival och Göteborg filmfestival och hoppas nu att den ska visas där.

– Den handlar om en ung tjej som blir ensam mamma. Det är ett drama, delvis självbiografiskt baserat och med lite absurd humor i, säger Disa Östrand.

Hon håller också på att förbereda sig för högskoleprovet. Målet är att söka psykologprogrammet.

– Det handlar om relationer i båda yrkesområdena och jag vill bredda mig, lära mer. Men inte för att jag vill ge upp skådespeleriet eller filmskapandet.

Ännu en långfilm med Disa Östrand ska ha premiär nästa år, "Shop", regisserad av den Guldbaggebelönade filmfotografen Jesper Klevenås. Den handlar om shoppingmissbruk.

– Den är träffande och jag gillar mörka historier. Men någon gång i framtiden hoppas jag att få göra komedi!