– Det är full fart. Vi ger 75 föreställningar totalt i höst för den allra yngsta publiken sammanlagt under vardagar och på helger. Många är våra egna, men det finns flera fina gästspel att se fram emot, säger Maud Nyberg, skådespelare och regissör i den ena av de två grupperna som driver den lilla teatern, Panikteatern.

Den andra är dockspelsgruppen Teater Spektaklet, som ska ge hela fem föreställningar i höst ur sin dockteaterrepertoar. De inleder nu till helgen, 15 september med "Lilla grisen flyger".

– Det är sista gången just den ges i Uppsala, så man får passa på, säger Maud Nyberg

Artikelbild

| sista chansen att se Teater spektaklets "Lilla Grisen flyger" i Uppsala på lördag 15 september.

Vid årsskiftet har de båda grupperna drivit Den lilla teatern under trettio år som gästspelsscen och för spela där själva då de inte varit ute på turné. På invigningen till Kulturnatten fick Den lilla teatern ta emot Gösta Knutssonstipendiet för att de har gett de yngsta besökarna scenkonst under så många år.

En tredje Uppsalagrupp, Teater Dacapo, står för höstens enda barnteaterpremiär på scenen. Den 13 oktober är det offentlig premiär för deras "Lilla spöket Laban".

– I höst blir det också flera kära återseenden bland våra gästspel. Teater Tre från Stockholm ska ge "Allt som finns" för barn i åldrarna tre till nio år och Dockteatern Tittut kommer med "Min vän Lage" för de mellan två och sex år. Så kommer en av mina favoriter, Clownen Manne, säger Maud Nyberg.

– Hans föreställningar är väldigt speciella, poetiska varma och vackra, inte så traditionellt clowniga. Han använder teckenspråk så vackert, som om det vore koreograferat.

Artikelbild

| Clownen Tjarli har förlorat sin cirkus i Panikteaterns "Äntligen Tjarli!"

En ny bekantskap för Den lilla teaterns publik är dansgruppen Big Wind från Göteborg som ger sin "Bak-å-fram-på" för de mellan två och fem år. Enligt Maud Nyberg var det en av kommunens barnkulturkonsulenter som fann dem på den svenska banrteaterfestivalen Bibu.

– Det är ju inte lätt att hitta dansföreställningar annars som ryms på vårt lilla scengolv.

Den lilla teaterns föreställningar har alltid varit välbesökta, men ett förenklat stödsystem för förskolor och skolor från Uppsala kommun har gjort att besökarna har ökat ytterligare.

– De barn som kommer med sina förskolor och skolor i veckorna verkar vilja gå på helgerna också. Det är rena folkvandringarna hit numera, säger Maud Nyberg.

Så hoppas man på Den lilla teatern att de kan ge föreställningar här under kulturlovsveckan. De har sökt pengar hos kommunen men inte fått besked än.