– Frågar man generationsforskarna har vi gått bakåt i tiden. Vi är värdekonservativa. Vi älskar kärnfamiljen och samtidigt vet vi inte vad vi ska göra med våra liv, säger Moa Lundqvist och tillägger:

– Fast det stämmer inte så mycket på oss.

Tillsammans med P3-kollegan och poddkompanjonen Dilan Apak gör hon showen "Det nya tråkiga".

Artikelbild

– Det är en humorföreställning. Men vi tillåter inte att folk ifrågasätter våra fakta, säger Moa Lundqvist skämtsamt.

På fredag kommer showen till Reginateatern i Uppsala.

– Vi ser jättemycket fram emot att köra i Uppsala. Det har vi bara gjort en gång tidigare, säger Dilan Apak.

De är båda Malmöbor och har nyligen flyttat ihop i en "härlig" lägenhet på Möllevången. Duon skapades när Dilan började på Tankesmedjan i P3.

– Vi klickade redan där kan man säga. Vi skrev vår första föreställning "Den inre häxprocessen" till Malmöfestivalen tillsammans, säger Dilan Apak.

Det nya föreställningen "Det nya tråkiga" grundar sig i generationsforskningen. Moa Lundqvist och Dilan Apak är skeptiska och menar att en generation är för fragmenterad för att dra generella slutsatser. Dilan Apak beskriver en vanlig fördom om den tråkiga generationen:

– 90-talister är lata och bortskämda.

– Det är alltid den bestämda uppfattningen att generationen efter är mer lat, kommenterar Moa Lundqvist.

Till skillnad från 80-talisterna är 90-talisterna också mer hemkära.

– 90-talister vill inte åka och upptäcka sig sjäv och resa någonstans. Vi vill mer köpa bostadsrätt. Men det går att härleda till politiska och ekonomiska stämningar i samhället, säger Moa Lundqvist.

Vilken sorts humor gillar 90-talister?

– Vi sitter inte framför tv:n varje måndag och tittar på samma humorprogram. Det är mer nischat, men också mer mainstreamhumor. Under vår uppväxt har det tillkommit många olika typer av plattformer att sprida humor på, svarar Moa Lundqvist.

– 90-talshumor är mer sketchhumor, i och med att Youtube kom. Gina Dirawi är typiskt 90-talist-humor. Sedan har det tillkommit en lavin av Youtubers, men det är mer -00-talister, svarar Dilan Apak.

Vilka reaktioner får ni på "Det nya tråkiga"?

– Många har kunnat känna igen sig. Ofta blir det samtal efteråt. Det brukar bli roliga samtal om vad man kan känna igen hos olika generationer och varför, säger Dilan Apak.

matilda.nilsson@unt.se