"Äta sova dö" är en av den tunga svenska filmhöstens mest emotsedda premiärer. Regissören Gabriela Pichler långfilmsdebuterar efter att ha vunnit en guldbagge för kortfilmen "Skrapsår" (2010) och filmen är redan en festivalhit. I början av september visades den till exempel på filmfestivalen i Venedig, där den vann publikpriset i den prestigefulla sektionen kritikerveckan.

"Äta sova dö", som når biograferna på fredagen, handlar om 20-åriga Rasa, som bor på landsbygden i norra Skåne, tillsammans med sin pappa. Hon trivs med sitt jobb på fabriken, med sina vänner och sin plats i det lilla samhället. Men när fabriken måste rationalisera bort tjänster förlorar hon fotfästet.

Italienska kritiker drog paralleller till neorealismen och prisade filmens huvudrollsinnehavare för sin "explosiva skildring".

Och huvudrollsinnehavaren, det är 22-åriga Nermina Lukac, som för dagen har lämnat jobbet utanför Helsingborg för galapremiär i Stockholm. För henne har skådespeleriet aldrig varit någon dröm och hon beskriver det snarast som chockartat när hon fick reda på att hon fått rollen.
- Jag har aldrig tänkt att det skulle kunna gå att vara med i en film, jag har alltid trott att det var speciella, utvalda människor på tv. Men det kom en casting-lady till fritidsgården som jag brukade gå till när jag var liten och en kompis tipsade om mig. Så fick jag provfilma och fattade knappt när jag fick rollen till slut, säger Nermina Lukac.

Nästan alla skådespelare i filmen är amatörer och även om det låter enkelt när Nermina Lukac förklarar hur de jobbade med förberedelserna för inspelningen så ligger det mycket jobb bakom varenda scen.
- Vi förberedde oss under två månader och träffades en gång i veckan och läste manus och lekte lekar för att skapa relationer till varandra, så som Gabriela ville att det skulle vara. Det var väldigt kul, att skapa och tänka. Hon är en sådan stark person, Rasa, hon bryr sig inte vad folk tycker och tänker och det kan jag känna igen mig i.

Var kommer hennes styrka ifrån?
- Jag tror att alla runt omkring henne stärker henne väldigt mycket. Även när det går dåligt för henne så kämpar hon på, hon ger sig inte och det är budskapet också, att man aldrig ska ge upp, oavsett vad någon säger.

Nermina Lukac hoppas kunna fortsätta med skådespeleri, samtidigt som hon också vill jobba vidare som fritidsledare. Drömjobbet finns dock i en helt annan genre än den socialrealistiska.
- Det hade varit kul att göra en action-film, som när man ser Angelina Jolie hoppa från en lastbil till en annan.