– Jag älskar Katalin och har spelat där flera gånger, så det ska bli jättekul att spela tillsammans med både Rhymes och Arvid Olsson denna gång, säger vispop-sångerskan och låtskrivaren Ida Wiklund.

Hon föddes i Stockholm, växte upp utanför Örbyhus, gick gymnasiet i Uppsala, och flyttade sedan till Stockholm igen där hon bor sedan sex år tillbaka.

– Det är här jobbmöjligheterna finns och jag trivs bra, men innerst inne kommer jag alltid vara en "bondflicka", säger hon och skrattar.

Artikelbild

Hur ser närmsta framtiden ut?

– Jag och ett par musiker håller på att repa inför Musikplats Stockholm – för mig är det en stor grej att få komma dit och spela. Under året kommer jag och min producent David Björk skriva musik åt Helene Sjöholm, och jag har avtal med ett bokningsbolag på gång. Tanken är att jag även ska börja på mitt nya jobb inom vården...

Ida Wiklund erkänner att det krävs viss eftertanke för att hålla en väl avvägd balans mellan artistliv och "verklighet", och undvika att det blir för mycket. Samtidigt menar hon att det finns ett stort värde i att vara bland människor för att inte tappa fotfästet.

– Eftersom jag inte visste hur det skulle gå med artisteri och låtskrivande, så har jag nästan alltid jobbat inom vården på sidan av. På ett sätt har det öppnat upp mitt kreativa flöde, och gjort att jag kunnat släppa lite av pressen gällande det ekonomiska – skrivandet har liksom inte blivit förknippat med några måsten.

För drygt en månad sedan släppte Ida Wiklund låten "Tid att leva" – en hyllningslåt till systerdottern Tindra som fyra år tidigare gick bort i cancer endast sex år gammal.

– Det är det viktigaste jag skrivit hittills. Även om låten såklart innehåller mycket sorg, ville jag samtidigt göra den hoppfull och fri för tolkning för att ge stöd åt andra i liknande situationer. Och det är jättemånga som har hört av sig för att berätta hur tacksamma de är.

Hur skulle du beskriva ditt sound?

– Svensk vispop med toner av både melankoli och eufori. Jag vill inte stänga några dörrar när det gäller att skriva och sjunga på engelska i framtiden, men just nu känns det som att jag vill hålla mig till svenska - det blir så naturligt och naket.

Vem är Ida Wiklund på scenen?

– Jag är nog ännu mer mig själv faktiskt. Mina låtar är ju jag.