I början av 2000-talet var In Deed med de tre kärnmedlemmarna Richard Öhrn (gitarr), Marcus Segersvärd (trummor) och Linda Karlsberg (sång) ett av de hetaste svenska indiepopbanden. Gruppen bildades i studentkretsar i Uppsala vid mitten på 90-talet, fick skivkontrakt, började spela ute och bjöds in till bland annat Hultsfredsfestivalen 1999. De släppte singlar och gav 2001 ut debutalbumet “At 4 000 meters”.

– Vi fick bra recensioner, minns Linda Karlsberg.

UNT:s textarkiv ger henne rätt: “At 4000 meters står på klassisk popmark, där svettig garagekänsla möter melodistark vokalpop med doft av sent 1960-tal”, skrev recensenten Ulf Gustavsson och delade ut fyra kajor i betyg.

Artikelbild

| Bild från förr. Så här såg gruppen In Deed ut 2001, då även med basisten Magnus Lindström Kolterud.

År 2004 var de tre ense om att det var dags för en paus. Något beslut om att lägga ned bandet fattades aldrig, men uppehållet blev extremt långt. Trion etablerade sig i yrkeslivet och bildade familjer samtidigt som de fortsatte att träffas och även musicera tillsammans i andra konstellationer. För omkring ett och ett halvt år sedan bestämde de sig för att återskapa In Deed.

– Tiden blir mogen när den är mogen. Livet innehåller så mycket man vill hinna med och ibland måste man åsidosätta saker fast man egentligen brinner för dem. Men sen kom vi till ett läge när det kändes rätt att ta upp tråden, säger Linda Karlsberg.

Trion fick det musikaliska att fungera och kände att de verkligen ville göra en uppföljare till debutplattan. Titeln bestämde man faktiskt redan 2001. För den som känner till höjden på världens högsta berg Mount Everest finns det förstås en tydlig logik i valet av titlar.

Singeln “Five Times a Day” har redan kommit ut på digitala plattformar och på fredag släpps hela plattan på vinyl och digitalt samtidigt som det arrangeras releaseparty med spelning på Open Minds Records i Uppsala.

– En annan låt från plattan, “What once was”, har börjat spelas på engelska radiostationer, berättar Linda Karlsberg belåtet och ser det som ett erkännande eftersom musiken har tydliga influenser av 90-talets Britpop och 60-talets brittiska popsound.

Linda Karlsberg betonar också betydelsen av att gruppen fick kontakt med producenten Hans Olsson Brookes som tidigare samarbetet med bland andra Timo Räisänen.

– Han har hjälpt oss att se över låtmaterialet och har också producerat en del spår.

Vad som händer efter albumsläppet är oklart. Alla tre är sugna på att spela ute, men de kommer inte att genomföra någon mer omfattande turné för att marknadsföra “Everest” bland annat eftersom alla tre jobbar heltid och har familj.