Jumper, som spelar på Katalin under valborgskvällen 30 april, slog igenom 1996 och hade hits som "När hela världen står utanför" och "Tapetklister". Under några år var de ett av Sveriges hetaste popband, men på hösten 2000 tyckte de fem medlemmarna att det fick räcka.

– Då hade vi fem otroligt intensiva år bakom oss. Vi hann ju knappt starta bandet innan vi fick skivkontrakt och kastades sen in i en popcirkus med skivinspelningar och turnéer. Det var förstås en pojkdröm, men det fanns aldrig någon tid för reflexion precis. Efter tredje plattan "Skyskrapa" kände alla att vi behövde ta en paus på obestämd tid. Vi var ganska mätta helt enkelt, säger Niklas Hillbom, låtskrivare, sångare och gitarrist i Jumper.

Den pausen blev över 15 år lång. Men fram mot 2016 var tiden mogen, och planer på en comeback började att smidas lagom till 20-årsjubileet av första albumet "Jumper".

Artikelbild

| Linda Bengtzing förknippas med Melodifestivalen. I valborgshelgen kommer hon till Birger Jarl i Uppsala.

– Tanken var att göra mellan fem och tio spelningar och samtidigt släppa en ny låt. Vi visste ju inte alls hur stort intresset skulle vara. Så känner vi fortfarande, ett par år efter återkomsten. Vi är ödmjuka och ser det inte som en självklarhet att publiken ska komma. Men så har det blivit och vi är tacksamma och lätt förundrade, säger Niklas Hillbom.

Han berättar att Jumper kommer fortsätta att spela ute och släppa ny musik. Efter comebacken för två år sedan har det blivit fyra singlar, och tanken är att ett album ska släppas kommande vinter. Senaste låten "När du inte ser på" släpptes så sent som 20 april. Tidigare i år kom "Från svart till vitt". I båda fallen handlar det om gitarr- och syntdriven rytmisk pop som för tankarna till Kent.

För den som har kårleg innebär valborgsveckan förstås att det finns massor av konserter att välja mellan. Gillar man närproducerad powerpop finns tre chanser att se och höra exempelvis Rhymes. Det ganska färska bandet, med Tomas Karlsson från Frantic Sunday i spetsen, har en hektisk period bakom sig. Tidigare i vår gjorde bandet två spelningar i Storbritannien. I samma veva släpptes singeln "Move on", där gruppen åter visade prov på sin förmåga att leverera powerpop.

Under valborgsveckan är tre spelningar med tydlig studentkoppling inbokade. På onsdag 25 april spelar Rhymes på Forsfestivalen, på fredagen handlar det om Smålandsfestivalen och på söndagen är det Kvalborgsklubb på Kalmar nation som gäller.

Artikelbild

| Mares bildades 2014 när Fredrik Danfors, Michael Dahnberg, Fredrik Nilsson, Albin Egrelius Fredlund och Olof Wärend Rylander gick på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

Värmlands nation satsar också lokalt under sin kvalborgsfestival på söndag. På scenen står bandet Arsadi och duon Jo' & Eliah. De senare släppte sin andra singel tidigare i år, då med mer tyngd lagd till det tidigare mjukare pop/indiesoundet.

– Vi provar oss fram och försöker hitta ett sound som passar oss och som vi kan återskapa live, sade Kim Eriksson från duon till UNT inför singelsläppet.

Artikelbild

| Tomas Karlsson och hans kompisar i Uppsalabandet Rhymes spelade på en klubb i Soho, London tidigare i april.

Arsadi bildades hösten 2016 och spelar pop med tydliga influenser från funk och soul.

Stockholms nations valborgsfestival "Stocken Garden" är riktigt ambitiös och innehåller flera större namn. På skvalborg 28 april står bland annat Uppsalbandet Mares på scenen. De släpper en ny ep i maj och har en längre turné framför sig. Bland annat spelar de på Gröna Lund 4 juni. Andra artister som uppträder under "Stocken Garden" är Familjen, Den svenska björnstammen, Tove Styrke, Julia Adams och Maia Francis.

På Snerikes nation står holländska europopparna Vengaboys på scen under kvalborgskvällen. Vengaboys slog igenom i slutet av 90-talet med hits som "Boom boom boom boom" och "We're going to Ibiza". Dagen före är det dags för Uppsalabekantingarna Mash Up International att få fart på dansgolvet.

Avslutningsvis, utanför nationsvärlden kan man på kvalborg 29 april se och höra schlagerdrottningen Linda Bengtzing på Birger Jarl. Hon besökte Uppsala så sent som i förra veckan för ett uppträdande på Företagargalan på Uppsala slott.