En äldre kvinna ärver en fastighet från sin far, och hoppas på en ekonomisk uppgång – men i stället dras hon ned i en mörk del av Stockholms bostadsmarknad. "Toppen av ingenting" är regisserad av Måns Månsson och Axel Petersén, och i filmen får Léonore Ekstrand göra allt från sexscener till att skjuta med k-pist. Hennes rollfigur, den jämnåriga och osympatiska Nojet, tar till tuffa metoder för att få som hon vill.

Hon är avskyvärd, men kan nog egentligen vara trevlig. Men hon pressas in i olika situationer och blir mer och mer desperat, sedan är hon väldigt ensam också, berättar Léonore Ekstrand när TT träffar henne inför premiären.

Kallar sig filmstjärna

Artikelbild

| Léonore Ekstrand långfilmsdebuterade 2011, och Nojet i "Toppen av ingenting" är hennes första huvudroll. Nu vill hon bara fortsätta framåt. "Jag tycker det är jättekul", säger hon.

Axel Petersén är Léonore Ekstrands brorson, och det var han som ledde in henne i filmbranschen. Innan dess hade hon ingen erfarenhet av skådespeleri.

Nej, och det är därför jag säger att jag är en filmstjärna. Det hade varit förmätet att gå och kalla sig skådis när jag inte har någon typ av utbildning, säger Léonore Ekstrand.
Det är som att jag plåstrar om mitt barn där hemma och plötsligt skulle kalla mig läkare.

"Ingen sexbomb"

Artikelbild

| Léonore Ekstrand spelar huvudrollen i Måns Månssons och Axel Peterséns nya film "Toppen av ingenting". "Jag tycker att den riktar sig till alla som har något bakom pannbenet", säger hon.

Måns Månsson och Axel Petersén har tidigare berättat att de redan från början ville ha Léonore Ekstrand i huvudrollen. Men när hon fick manuset i handen blev hon förvånad, och trodde att filmens sexscener var ett skämt från brorsonens sida.

Jag trodde att han ville se hur långt han kunde driva mig och förväntade sig att jag skulle opponera mig. Det gjorde jag aldrig, för jag trodde inte att de (scenerna) fanns på riktigt, berättar hon.
Sedan var det bara att bita ihop. Har jag nu gett mig in i detta kan jag inte dra mig ur, och dessutom kan jag säga att den människan som är så intresserad av att se en 68-årig kvinna naken, han får titta, om det nu är spännande. Jag är ju ingen sexbomb, jag är en äldre kvinna som råkar vara naken, säger hon.

Sågar amerikansk film

"Toppen av ingenting" var den första svenska filmen på åtta år att bli uttagen till huvudtävlan på filmfestivalen i Berlin, och väl där fick den blandade reaktioner. Medan Aftonbladet rapporterade att den möttes av jubel, funderade Hollywood Reporter på om filmen valts ut enbart som en provokation.

Léonore Ekstrand är själv kritisk till amerikanska produktioner.

Ser du en amerikansk film och jämför den med den här rullen är skillnaden enormt stor. Vi har inga vackra människor i den, vi har inga tjusiga omgivningar, inget vackert slut. Ingenting är en amerikansk rulle i den här. Om 20 år kanske amerikanerna har lärt sig, säger hon.

"Toppen av ingenting" får biopremiär den 16 mars.