– Det är helt fantastiskt att kunna vara här, det är en så underbar plats att jobba på.

Stina Oscarson leder in oss i Fredens Hus lokaler på Uppsala slott. Det blåser redan isande vindar ute och hon beklagar att det tyvärr rent värmemässigt finns vissa nackdelar med att ha slottet som arbetsplats.

– Men man vänjer sig vid kylan, säger hon.

Artikelbild

| Lurad. I "Från utanförskap till entreprenör på 80 min" med Oscar Ohlson och Hanna Midfjäll tror publiken att de ser en föreläsning.

Stina Oscarson är en dramatiker som gång efter annan har blivit uppmärksammad i kulturdebatten för sitt politiska samhällsengagemang. Hon har en vision: att göra teatern till ett forum både för konst och för politiska, demokratiska samtal. Något som nu tycks sammanfogas i två av hennes aktuella projekt. Ett av dem är en fredsteaterfestival på Fredens Hus.

– Vi sätter just nu upp tre föreställningar till festivalen som kommer att hållas på FN-dagen den 24 oktober. Vi kommer att spela föreställningarna här på slottet, samtidigt i varsin sal.

Föreställningarna har kommit till under flera års tid. 2006 skrev Stina Oscarson ”Hammarskjölds sista resa”, som har varit ute på turné och nu även ska översättas till engelska och framföras i FN, 2009 kom teaterföreläsningen ”Från utanförskap till entreprenör på 80 min” och nu tillkommer även den nyskrivna pjäsen ”En lektion i propaganda”. Alla på temat fred. En pjäs till kommer dessutom att ha premiär den 8 mars, på internationella kvinnodagen, och tanken är att kunna spela upp hela fredskvartetten på nästa års festival. Stina Oscarson berättar att tanken om kvartetten har funnits med henne i många år nu.

– Jag och Jesper Magnusson, som är verksamhetschef på Fredens Hus, har haft ett långtgående samtal om att bygga upp en teaterverksamhet här. Så när jag slutade på Radioteatern kontaktade jag honom och sa "ska vi inte göra det här nu?". I samma veva fick jag även pengar från Uppsala kommun inför Fredsåret. Så då gav jag förslaget att jag kunde skriva två pjäser för Fredens Hus som kunde komplettera de två pjäser jag skrivit sedan innan.

Artikelbild

| Nytt. "En lektion i propaganda" blir nytillskottet i fredskvartetten. Här med skådespelaren Catrin Anlér Blomberg och Stina Oscarson.

I en av slottets salar står en powerpointpresentation riggad. Bredvid står en kostymklädd kille vid en laptop och på andra sidan en ung tjej. ”Från utanförskap till entreprenör på 80 min” säljs in till skolklasser som en föreläsning som råkar bli dubbelbokad – vad eleverna inte vet är att det är en teaterpjäs som utmanar dem att tänka kring moral, rätt och fel.

– Teatern handlar om en kille som har gjort en blixtkarriär inom vapenindustrin och ska hålla ett föredrag om det. Samtidigt ska också en fredsaktivist som har suttit av ett fängelsestraff för att ha brutit sig in hos vapentillverkaren Bofors tala. Det blir en brottningsmatch mellan dessa två ytterligheter och ofta lägger eleverna sig i, de avbryter, börjar argumentera emot och blir upprörda.

Stina Oscarson berättar att det bara har hänt att de blivit avslöjade en enda gång.

– Det var när vi spelade på en skola i Danderyd i Stockholm. En av eleverna ställde sig upp och sa till vapenexportören ”om du nu tjänar så mycket pengar som du säger att du gör, varför skulle du då ha en sådan billig skjorta på dig?”.

Den nystartade teatergruppen Gigafon, som består av unga skådespelare i Uppsala, är knuten till Fredens Hus och de håller nu på att öva in föreställningarna för att kunna fortsätta att spela dem för skolklasser runt om i Sverige.

– Att behöva brottas med de här frågorna är både provocerande och viktigt. Det är ju demokratins immunförsvar att vi ifrågasätter saker och inte bara sväljer dem.

Ett verk som är starkt temamässigt sammankopplat med dessa fyra är den nyligen utgivna boken ”Partiledaren som klev in i kylan” av Daniel Suhonen. Boken har rönt enorm uppmärksamhet den senaste veckan och beskriver den kaotiska perioden inom Socialdemokraterna som inleddes med förlustvalet 2010 och avslutades med Håkan Juholts avgång i januari 2012. Som UNT berättade i veckan håller Stina Oscarson just nu på att omvandla boken till en teaterpjäs som kommer att ha premiär på Uppsala stadsteater i april nästa år.

– Jag vill ge de medverkande i boken en personlig röst, göra dem till människor och se ifall det går att förstå dem. Jag är inte intresserad av att hänga ut någon, för jag tycker inte att boken handlar om det. Det rör sig om något större, om demokratins förskjutning.

Hon menar att hon tycker att boken gjorde det klart att det inte är folket som styr Sverige utan intressen i näringslivet som via lobbyister påverkar de politiska ställningstagarna.

– Jag tycker att det är ett problem eftersom demokrati betyder att folket har makt. Dessutom borde S-ledningen verkligen läsa boken och kommentera allt detta. Särskilt de större frågorna som lyfts upp i den: vad finns det för spelregler i en demokrati? Jag tror att man skulle vinna på att ta den här boken på allvar.

Och Stina Oscarsons engagemang för kulturpolitiken kom åter upp till ytan i veckan. I en krönika i Dagens Nyheter den 15/10 skriver hon att ”Nu har vi fått en kultur- och demokratiminister och det är upp till bevis om man menar allvar med den fria konstens nödvändighet för demokratin. Vilket oftast visar sig först när den blir riktigt obekväm.”.

– Det är lätt att hylla konstens frihet men nu finns den här obekväma boken om Juholt. Det återstår att se hur det utvecklar sig.